Egy matematikai műveletsorban mit jelent a ^ és a * műveletjel?
a^b : a-nak a b-edik hatványa.
a*b : a és b szorzata. Úgy is szokás írni, hogy ab, axb, a.b
Ezek ugye többnyire plain text jelölések, semmilyen szinten sem szabványosak és a füzetbe ne így írd.
"semmilyen szinten sem szabványosak "
Ez nem igaz, számos programozási nyelvben és például az Excelben is így kell írni, és ezek is a matematikához tartoznak. A programozási nyelveknek pedig bizony vannak szabványaik.
A matematikaórán nem így írják.
Azt is érdemes megjegyezni, hogy van amelyikben "**" jelöli a hatványozást (pl. Python) és a "^" pedig kizáró vagyot (xor) jelent.
Én egy matematikai műveletsorban ezeket nem tekintem szabványosnak, csak a hagyományos jelölést. Nem a matematika épül a programozásra, hanem pont fordítva...
Jogos. Úgy gondoltam, hogyha formalizálni szeretnék, akkor kénytelen lennék ugyanezt a "caret" karaktert használni, mert jobb karakter nincs rá a billentyűzeten. De egyébként valóban nem felsőindexben szerepelne papíron.
(tudom, ha formalizálni szeretnék, akkor inkább használjak LaTeX-ot.. :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!