Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Csak én nem értem, hogy mirt...

Csak én nem értem, hogy mirt kell ezt így csinálni? (matematika)

Figyelt kérdés
Holnap matek tz-t írunk és az osztályunk fele szerint ez hülyeség:Pl.: Mennyi 1/2-nek a 3/5-d része? És a kérdésünk az lenne, hogy ezt miért szorzással kell kiszámolni? Nekem/Nekünk úgy lenne logikus hogy elosztom. Egyszerűen nem fogom fel. Valaki magyarázza el. Am az osztály legjobb matekosa sem érti. Én is félévkor dicséretes 5 voltam. De ez nem megy. HELP! Amúgy 6. osztály.
2011. jan. 27. 16:49
 1/7 anonim válasza:
hogy számolod ki ötnek a 3/5-ét? 5*3/5. ugyanígy van töteknél is, szóval azért nem osztás.
2011. jan. 27. 17:06
 2/7 anonim ***** válasza:
Hát én nem értem a problémádat, mi úgy tanultuk, hogy törtet törttel úgy osztok, hogy reciprokkal szorzok, ennyi. Ezen mit nem lehet érteni ?
2011. jan. 27. 17:07
 3/7 anonim ***** válasza:
Valaminek az 3/5-e azt jelenti, hogy elosztod 5 részre és abból veszel 3-at, vagyis szorzod 3/5-el. Ha osztanád, akkor reciprokkal szorzod, vagyis 3 része osztod és abból veszel 5-öt.
2011. jan. 27. 17:14
 4/7 A kérdező kommentje:
2. válaszoló. Épp ez az mi miárt nem úgy csináljuk mert az osztást úgy számoljuk, de ezt szorzással csináljuk.
2011. jan. 27. 17:17
 5/7 anonim ***** válasza:

Na, ha már mindenképpen érteni akarod!1/2-nek kell a 3/5-d része.Vagyis először az 1/5-d, aztán abból a 3/5-d.Először osztok 5-el, aztán szorzok 3-al.De ez így ilyen kis számoknál még talán megoldható, de később találkozni fogtok olyannal is, hogy szinte kiolvasni se tudjátok:-D

Ezért a két műveletet összevonjuk.A törtvonal eleve osztást jelent.Ha azt írom, hogy 1/2*3/5, az osztást is, szorzást is jelent egyszerre.

2011. jan. 27. 17:17
 6/7 A kérdező kommentje:

3. válaszoló:

Nagyon köszönöm.:) Megértettem::) Örök hálám!!!

2011. jan. 27. 17:18
 7/7 anonim ***** válasza:

csak gondolj bele. ha veszed valaminek a felét, vagyis az 1/2-ét, akkor is megszorzod az 1/2-el.

hogy ne kavarodj bele, úgy is gondolkozhatsz, hogy ha valaminek a 3/5 részét veszed, akkor az biztosan kisebb lesz az eredeti számnál. ha elosztanád a 3/5-el, az olyan, mintha szoroznál 5/3-al - de ha 5/3-al szorzol, akkor az nagyobb lesz mint az eredeti szám.

2011. jan. 27. 17:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!