(Akinek túl egszerű ez, legyen szíves betekiteni, mert nem a képlet érdekel. ) Hogyan számolják a gömb térfogatát?
Figyelt kérdés
Konkrétan a gondolatmenetre,elképzelésre vagyok kíváncsi,ami szerint számolnak.Sokféleképpen elképzeltem,felállítottam egy egyenletet,de mindegyik téves.2011. jan. 6. 19:54
1/8 anonim válasza:
Ha más nem belerakod egy tál vízbe mint bármely szabálytalan testet.A kiszorított víz térfogata egyenlő a gömb térfogatával.(Ha nem a képlet érdekel)
2/8 Silber válasza:
Ezt integrálszámítással lehet kihozni. Annó nekünk le is vezette az egyetemi tanárunk egy oldalban, de megtanulni nem kellett. Egy negyed körrel, valamint szinuszos tagokkal számolgatott, ha jól emlékszem.
3/8 anonim válasza:
Vaaagy csinálsz egy végtelen sorozatot a körszeletekből, és végigmész rajta, ha ismered a középpont átmérőjét. Végtelen sorokat pedig már össze lehet adni. (legalábbis ezt tanította a tanárom XD ) Aztán megszorzod kettővel (ügye a két félgömb) és megvan a térfogata.
4/8 A kérdező kommentje:
Igen.Nem értek a matekhoz.Nem rég kezdtem komolyabban tanulni.A negyed kört én is gyanítom,mert a képletben ugye 4-gyel szorozzuk a pí-t.Szögfüggvénnyel is próbálkoztam,de feladtam,mert túl magas.Ettől függetlenül szeretném megérteni.Köszönöm a válaszokat!De tényleg nem az érdekel,hogy mennyi,hanem az,hogy HOGYAN:)
2011. jan. 6. 20:33
5/8 anonim válasza:
Integrálszámítással hót egyszerű (ha nagyon akarod és ráérek, levezetem itt, de a lustaság fél egészség), vagy ha elemi bizonyítást akarsz, akkor nagyon ajánlom Hajós György Bevezetés a geometriába című könyvét. Ebben konkrétan a 29.6-os tétel, összesen kb. 1,5-2 oldalon van leírva a bizonyítása (ha nagyon-nagyon akarod, és nagyon-nagyon ráérek, és hajlandó vagy megpróbálni ábra nélkül megérteni, akkor bemásolom, különben a könyvtárat erre találták ki, és talán Wikipedián is fent van a bizonyítás).
6/8 A kérdező kommentje:
Hót egyszerű bizony,de én az integrálszámításról azt sem tudom,hogy eszik-e vagy isszák.Köszönöm,nem kell levezetni,mert megvan a "mentorom":D erre.Viszont feljegyeztem a könyv címét.Megpróbálom beszerezni.Nagyon szépen köszönöm!
2011. jan. 6. 20:47
7/8 anonim válasza:
Itt van wikipedián bizonyításostul, és közben rájöttem, hogy nem kell gépelnem, mert képfeltöltés.hu is van a világon. (Azért kis munka volt vele, még úgy is, hogy a minőség nem nagyon izgatott...)
Egy előző tétel, amire hivatkozik a bizonyítás:
A kérdéses tétel:
(Az integrálásos megoldásról annyit, hogy egyszer a középiskolai tanárom feladta, és még azon az órán majdnem mindenki megcsinálta, meg parabola ívhosszat is számoltunk. Persze kell egy kis bevezetés az integráláshoz. Erre a Bolyai-könyveket ajánlom.)
a 20:37-es válaszoló
8/8 A kérdező kommentje:
Igazán becsülendő.Köszönöm:)
2011. jan. 6. 21:43
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!