Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » (Akinek túl egszerű ez,...

(Akinek túl egszerű ez, legyen szíves betekiteni, mert nem a képlet érdekel. ) Hogyan számolják a gömb térfogatát?

Figyelt kérdés
Konkrétan a gondolatmenetre,elképzelésre vagyok kíváncsi,ami szerint számolnak.Sokféleképpen elképzeltem,felállítottam egy egyenletet,de mindegyik téves.
2011. jan. 6. 19:54
 1/8 anonim ***** válasza:
Ha más nem belerakod egy tál vízbe mint bármely szabálytalan testet.A kiszorított víz térfogata egyenlő a gömb térfogatával.(Ha nem a képlet érdekel)
2011. jan. 6. 20:17
 2/8 Silber ***** válasza:
Ezt integrálszámítással lehet kihozni. Annó nekünk le is vezette az egyetemi tanárunk egy oldalban, de megtanulni nem kellett. Egy negyed körrel, valamint szinuszos tagokkal számolgatott, ha jól emlékszem.
2011. jan. 6. 20:25
 3/8 anonim ***** válasza:
Vaaagy csinálsz egy végtelen sorozatot a körszeletekből, és végigmész rajta, ha ismered a középpont átmérőjét. Végtelen sorokat pedig már össze lehet adni. (legalábbis ezt tanította a tanárom XD ) Aztán megszorzod kettővel (ügye a két félgömb) és megvan a térfogata.
2011. jan. 6. 20:30
 4/8 A kérdező kommentje:
Igen.Nem értek a matekhoz.Nem rég kezdtem komolyabban tanulni.A negyed kört én is gyanítom,mert a képletben ugye 4-gyel szorozzuk a pí-t.Szögfüggvénnyel is próbálkoztam,de feladtam,mert túl magas.Ettől függetlenül szeretném megérteni.Köszönöm a válaszokat!De tényleg nem az érdekel,hogy mennyi,hanem az,hogy HOGYAN:)
2011. jan. 6. 20:33
 5/8 anonim ***** válasza:
Integrálszámítással hót egyszerű (ha nagyon akarod és ráérek, levezetem itt, de a lustaság fél egészség), vagy ha elemi bizonyítást akarsz, akkor nagyon ajánlom Hajós György Bevezetés a geometriába című könyvét. Ebben konkrétan a 29.6-os tétel, összesen kb. 1,5-2 oldalon van leírva a bizonyítása (ha nagyon-nagyon akarod, és nagyon-nagyon ráérek, és hajlandó vagy megpróbálni ábra nélkül megérteni, akkor bemásolom, különben a könyvtárat erre találták ki, és talán Wikipedián is fent van a bizonyítás).
2011. jan. 6. 20:37
 6/8 A kérdező kommentje:
Hót egyszerű bizony,de én az integrálszámításról azt sem tudom,hogy eszik-e vagy isszák.Köszönöm,nem kell levezetni,mert megvan a "mentorom":D erre.Viszont feljegyeztem a könyv címét.Megpróbálom beszerezni.Nagyon szépen köszönöm!
2011. jan. 6. 20:47
 7/8 anonim ***** válasza:

[link]

Itt van wikipedián bizonyításostul, és közben rájöttem, hogy nem kell gépelnem, mert képfeltöltés.hu is van a világon. (Azért kis munka volt vele, még úgy is, hogy a minőség nem nagyon izgatott...)

Egy előző tétel, amire hivatkozik a bizonyítás:

[link]

A kérdéses tétel:

[link]

(Az integrálásos megoldásról annyit, hogy egyszer a középiskolai tanárom feladta, és még azon az órán majdnem mindenki megcsinálta, meg parabola ívhosszat is számoltunk. Persze kell egy kis bevezetés az integráláshoz. Erre a Bolyai-könyveket ajánlom.)

a 20:37-es válaszoló

2011. jan. 6. 21:14
 8/8 A kérdező kommentje:
Igazán becsülendő.Köszönöm:)
2011. jan. 6. 21:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!