Metró-ajtó ütésének ereje? Barátommal azt próbáltuk számolni, hogy mekkora erővel üt meg a metró ajtaja. Nem tudtuk, hogy hogy kezdjünk hozzá.
s=0.75m
m=15 kg
t=2 sec.
--------
F=?
F=m*a
a=v/t
v=s/t=0.75/2=0.375m/s
a=0.375/2=0.1875m/s2
F=m*a tehát 15*0.1875=2,815 N és mivel 1 kg=10 N ezért a metro ajtaja alig üt valamit. (kb. 30 dkg-mal "üt" meg a metróajtó)
bezzeg a régi metró beengedő ajtó !
volt, amikor hiába dobta be az ember az aluminium 1 forintost! szinte kiherélte a delikvenst ...
Az első számoló többmindent szarul írt le. Egyrészt a metróajtó láthatóan végig gyorsul, nem az a lényeg, hogy mennyi idő alatt tette meg az utat, hanem hogy a végén mekkora sebességgel érkezik.
Így volna helyes kiszámolni: E = m*v^2, ha feltesszük, hogy az ajtóra egyenletes erő hat, akkor ki lehet számolni a gyorsulást (megvan az idő), de nekem ma vizsgám lesz, úgyhogy nem érek rá :D
Ahhoz, hogy mekkora erővel üt meg, az is kell, hogy mekkora úton vagy mennyi idő alatt lassul le (mert ugye itt az az erő érdekel, amit a kettőtök ütközése során rád kifejt).
Tételezzük fel, hogy az ajtó egyenletesen mozog a záródás során! Ekkor a sebessége 0,375 m/s. A lendülete 5,625 kgm/s. Ha 0,1 s alatt lassul le, akkor 56,25 N erőt fog rád kifejteni. Ez nem sok.
Az viszont más kérdés, hogy mekkora felületre hat ez az erő. Ha elosztjuk a kifejtett erő értékét az ajtó élének felületével, megkapjuk az ajtó által kifejtett nyomást (mert amint előttem is írták, nem mindegy, hogy mekkora a felület, gondoljatok csak arra, hogy a kés élével miért is könnyebb elvágni valamit, mint a fokával).
A lendület megegyezik a sebesség és a tömeg szorzatával. Vedd figyelembe, hogy 2 ajtó van, tehát szerintem az erő (nyomás) is kétszer akkora lesz!
Különben igen, nagyon helyes, a nyomás az egységnyi felületre ható erő :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!