Matematikai értelmetlenség. Megtudod oldani?
Na, van 1 történet(régi pénzrendszer 1FT, 2FT is van ):
Van 3 férfi, bemennek a kocsmába:
Vesznek 3 pohár szodát, így összesen 30 FT fizetnek, (10FT/pohár)
Jön a kocsmáros főnöke, és azt mondja a pincérnek, ők a barátaim, adjál vissza nekik 5 FT-ot!
A pincér nem tudja arányos elosztani, így mindenkinek 1 FT-ot ad vissza. A maradék 2 FT-ot zsebre rakja!
Így a szodát nem 10 FT-ért, hanem 9 FT-ért vették:
3 x 9FT = 27 FT + az a 2 FT amit a pincér zsebre rakott = 29 FT.
Hol a maradék 1 FT?
27 forintot fizettek ebből 2 van a pincérnél
azaz 25 a kasszában, 2 a pincérnél 3 a vendégeknél
= 30
volt már vagy ezerszer, csak szálloda/szobaár számolgatással...
sehol, mert nincs maradék 1 forint. a feladat megoldása az, hogy hülyeséget adsz össze.
3 szóda került volna 25 forintba (5-öt visszaadatott a főnök a 30-ból). ehelyett 27-et fizettek, a különbség 2 forint, amit a pincér zsebre rakott.
a 27-hez nincs értelme hozzáadni a 2 forintot, mert az már benne van a 27-ben
Am én értem, és már fejben is eldöntöttem, hogy mi a megoldása..
viszont nem tudom ki, de vki írta, hogy 8,3333 Ft a szóda fejenként, nem akarlak megsérteni, de gondolkozzá már ha 10 Ft-ot fizetsz a szódáért és 1 Ft- vissza adnak akkor hogy fizethetsz 8,33 -> 9-el kell szórozni.
Az én megoldásom:
Az első megoldásom, hogy tételezük fel, hogy nem a pincérhez kerül a 2 Ft, hanem a kasszába.
akkor 3 * 9 = kasszában lévő összegel, és a maradék 3 Ft náluk van,
második megoldás:
az első gondolkozású fizetésnél hiány keletkezik a kasszából -2 Ft-al, a második módszernél pedig többlet keletkezik. +2FT-al és szerintem a második esetben a pincérnek nem a fizetőknek kellene adni, hanem a kasszához kellene számolni és úgy volna meg a 27 = 27.
De szerintem nagyon jó kis agyturkász egy feladat ez. :D:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!