Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Azt szeretnem tudni, hány...

Azt szeretnem tudni, hány matematikai alapművelet van es melyek azok?

Figyelt kérdés
Van összeadás, kivonás, szorzás, osztás... es meg? A hatványozás, esetleg gyökvonás is idetartoznak? Hangsúlyozom: ALAPMŰVELETEK
2010. nov. 14. 15:50
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Négy alapműveletet tartunk számon.
2010. nov. 14. 15:54
 2/12 anonim válasza:
Mi egyetemen úgy tanultuk,h csak 2 van...
2010. nov. 14. 16:06
 3/12 anonim ***** válasza:
40%

+ - * / ezek azok

Amúgy általánosban, gimiben, vagy mégis hol hagytad ki a matekórákat? És ahol kihagytad, ott miért nem buktatott meg a tanár? Először erre kéne válaszolni és csak aztán basztatni a tanárokat...

Mert hülyéket engednek tovább.

Ha 7-8-9 éves vagy és úgy tetted fel a kérdést, akkor a fenti sorokat tekintsd semmisnek. Ellenkező esetben...

2010. nov. 14. 16:20
 4/12 A kérdező kommentje:

hat mar bocsanat, de igenis jo vagyok matekbol, amugy meg mi, kepzeld a hatvanyozast is beletanultuk. Ez van. Lathatod, az elozo valaszolok egyike csak a szorzast, valamint az osztast tanulta alapmuveletnek.Akkor most kinek van igaza? A neten is tobb fele keppen van fenn...Azon meg nem gondolkodtal el, hogy masfelekeppen tudja mindenki?

Legy szives, a jovoben hagyd el ezt a lekezelo stilust, legalabb ennel a kerdesnel valo valaszolaskor!

2010. nov. 14. 16:29
 5/12 Silber ***** válasza:
100%

Négy alapművelet van. Összeadás, kivonás, szorzás, osztás. Tízes számrendszerben ezek segítségével bármilyen műveletet végre tudunk hajtani. Aki 2 alapműveletről beszélt szerintem a kettes számrendszerben gondolkodott (számítógépek által használt), mivel ott összeadással (és kivonással, mivel összeadással lehet kivonni is) lehet bármelyiket véghezvinni.

Példák a tízes számrendszerbelire:

1+1=2

1-1=0

1*1=1

1/1=1

1^5=1*1*1*1*1=1

1^-2=1/(1^2)=1/(1*1)=1/1=1

Ha megnézed a "butább" számológépeket, azokon is csak az alapműveletek vannak rajta (összeadás, kivonás, szorzás, osztás).

2010. nov. 14. 16:47
 6/12 A kérdező kommentje:
Nagyon szepen koszonom az utobbi valaszolonak! Elvileg tudtam, hogy negy ALAPmuvelet van, de altalanos iskolaban mintha a hatvanyozast is emlitettuk.(halvany emlek...:)) Es nem akartam hulyeseget irni. Szoval megegyszer koszonom!
2010. nov. 14. 16:58
 7/12 anonim ***** válasza:

A 2 a jó megoldás, bár a hétköznapokban 4-ről beszélünk.

Ezeket helyesen fel is sorolták. Nem azzal van gond.

Matematikában a műveletet bizonyos halmazokon belül értelmezik. Pl term. számoknál 2*7=14 az eredmény is természetes szám. (Ugyan így az összeadás) A kivonás és az osztás lényegében egy függvény és egy művelet kombinációja.(ellentett és reciprok függvények)

Nem tartom magam megbízható forrásnak, de én így tanultam, majd a további válaszolók esetleg leugathatnának, ha jól esik.

2010. nov. 15. 17:12
 8/12 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm, hogy elmondtad, ez a lehetőség is van. Eddig nem tudtam. Bar kissé bonyolultnak tűnik belekeverni a függvényeket. :) Mindenesetre örülök a válaszoknak.
2010. nov. 15. 17:26
 9/12 anonim ***** válasza:
De könyörgöm. A hatványozás is csak egyfajta szorzás... A matek meg logikus dolog, tehát ez eléggé furcsa emlék a részedről.
2010. nov. 15. 17:30
 10/12 A kérdező kommentje:
A szorzás is csak többszörös összeadás(a egy számnak)! Hol itt az igazság ? :D
2010. nov. 15. 17:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!