Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Sötétben simogattam a cicát a...

Sötétben simogattam a cicát a radiatoron. Szikrazott?

Figyelt kérdés

Arra lettem figyelmes, szikrázik a radiátor. De csak amikor simogatom... a radiatorban tudtommal semmi nem tud szikrázni.

Komolyan a cica elektromos toltese igy látszik?

Régen sokszor rázott meg simogatas közben. De sötétben sose láttam. Most engem nem rázott meg csak a radiatort? :D

Kb 5x szikrázott

tegnap 21:02
 1/9 anonim ***** válasza:
88%
A legújabb EU-s előírások szerint a macskát simogatni csak antisztatikus kesztyűben szabad, miközben a macska farkát legalább 2,5 mm2 keresztmetszetű földelővezetékkel az EPH pontra kell kötni! :)
tegnap 21:11
 2/9 A kérdező kommentje:

:D

Na de ilyen van akkor? Tényleg így látszik az ilyen jellegű szikra?

tegnap 21:53
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Miért ne látszana a szikra? Az egy elektromos kisülés, nyilván némi fényjelenséggel jár. Nem akkorával mint egy villám, de azt is jobban látod a sötét égbolton.
tegnap 21:57
 4/9 EagleHUN ***** válasza:
100%

Elektrosztatikus kisülésnek ( ESD ) hívják a jelenséget.

[link]

És például az elektronikai iparban elég komoly intézkedéseket kell hozniuk ennek kivédése érdekében.

[link]

[link]

Több féle védekezési módja van.

Például passzív. Azaz olyan tárgyakat gyártanak olyan anyagból melyek nem töltődnek fel.

Disszipatív. Olyan tárgyak melyek lassan elvezetik az ilyen töltéseket. Például az ezüstösen csillogó műanyag tasak amiben elektronikai cikkek szoktak lenni.

De ugyanezen lassú elvezetésre van a gyárakban speciális padló és a dolgozókon ESD védett cipő. ESD védett köpeny, kesztyű és csuklópánt is az ülőmunkához.

tegnap 22:12
 5/9 EagleHUN ***** válasza:

Szóval a kezed dörzsölte a maxska szőrét.

Ezzel töltés áthelyeződés történt.

Mindkét felület és a levegő is nagyon száraz lehetett ez is segítette a töltés felhalmozódást.

És a macsek a radiátoron volt ami a földelésre van kötve.

Ez meg a töltés megeloszlást annak nagyságát befolyásolta a nagyobb felé.

Igen így ettől lehet látni szikrákat sötétben.

Nem mellesleg kb 10kV szükségeltetik a láthatósághoz.

Forrás:

[link]

Érezni nem feltétlenül érzed.

Ahoz kell az éramerősség is.

A Statikus elektromosságnak ritkán van annyi hogy érezd és olyan kor hallani is lehet a csattanást.

Dörzsölésre nagyon jól feltöltődő anyagok, csontszáraz levegő, jól szigetelő padló és cipő esetén ilyen is előállhat azért.

tegnap 22:17
 6/9 anonim ***** válasza:
Zárlatos a macskád
tegnap 23:20
 7/9 anonim ***** válasza:
Hány amperórás akksit tettél te abba a macskába te jó ég...
ma 00:06
 8/9 anonim ***** válasza:
Véletlenül a farka nem lógott bele a konnektorba?
ma 02:04
 9/9 A kérdező kommentje:
Hú köszi az értelmes válaszokat. Nagyon izgalmas.
ma 07:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!