Abban kérném a segítséget,hogyha meghúzok egy süllyesztett fejű imbusz M3-as csavart aminek ismertek az anyag tulajdonságai akkor hogyan tudnám kiszámolni mekkora erővel lehet meghúzni, hogy ne szakadjon el valamint mekkora erővel szorít?
Köszönöm a válaszokat!
Ezekkel mind tisztában vagyok, de képletek meg esetleg egy levezetésre lennék kíváncsi. Ez egy általam forgácsolt csavart, és azért vagyok bajba mert amit az interneten találok számítást azok mindenre válaszolna csak erre nem ami érdekel álltalában ott a csavarra ható erő vagy előfeszítő erő alapján kell méretezni nekem meg pont nem erre van szükségem. A csavar anyag szakítószilárdsága 850 MPa
4: Nem fogod tudni kiszámolni. Talán valami FE módszerrel lehet valamira jutni, de igazán egzakt számítási módszerről nem tudunk. És akkor is csak az elméleti esetig jutunk el. Amikor két ideális felület fekszik fel egymásra. És nincsenek rajta "egyenletlenségek". A való életben a forgácsolt felület (ahogy írtad, hogy forgácsolt a csavar) nagyon távol áll az ideális tökéletesen sík felülettől (még a precizíós csiszolt polirozott felületek is). Továbbá a számításnál nem lehet figyelembe venni, hogy milyen szennyeződések stb. vannak a két felület között. Ebből adódóan csak azt nem tudjuk megmondani, hogy mi a két felület közti surlódási együttható. Szintén nem tudjuk, hogy az egymással találkozó pontokban milyen a felületi normálvektor (amiből majd az erre merőleges irányú surlódási erő számolható lenne). És ez még csak az eleje a számításnak.
Ezért van az amit fent írtak, hogy kísérletek, mérések és némi matematika (fél empirikus út) lettek ezek meghatározva. Erre vannak táblázatok, szabványok és abból lehet kiindulni. Ha meg az ember "fél" mert nem ismeri a saját anyagát (és főleg nem a surlódási együtthatót) akkor nagyobb biztonsági tényezővel kalkulál a szabványhoz képest, és "túl méretezi" a kötést (vagy fordítva kisebb terhelést enged meg rá).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!