Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Egy meredek telek közepén van...

Egy meredek telek közepén van egy egyenes, sík rész. Ha ide medencét állítunk, a medence súlya lefelé terheli a földet vagy oldal irányba? Kép a leírásban

Figyelt kérdés

Tehát van egy nyaraló, ami egy meredek domboldalban van. A ház mögött a kert is emiatt egy "emelekedő".

A kert közepén kialakított az előző tulaj egy egyenes, aík részt, még pedig úgy hogy fa gerendákkal torlaszolta el a dombot felül, és álul is. Így kialakult az egyenes rész.

Szeretnénk ide egy medencét állítani, de a rokonok szerint nem jó ötlet mivel a telek adottságai miatt egy nagyobb súly alatt az egész elindulhat lefelé, ha a gerendák esetleg nem bírják a terhelést. Csatoltam erről egy képet. A piros lenne a medence. A kék meg az oszlopok, cölöpök ami a földet fogja. Ezt egyébként 10 éve csinálta meg így az előző tulaj, tehát nem friss már, és nem egy nagy medencét szeretnénk rá állítani. Egy 1500L-eset néztünk ki.

Fenn áll a veszélye hogy az oszlopok nem bírják és az egész egyenes rész terhelése miatt eltörnek, kidőlnek?

[link]

[link]

2024. aug. 11. 16:18
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem egy ilyen pici medencével nem lesz gond. De amúgy semmi nem tiltja hogy megerősítsd a tartást előtte. Ez alapján a szofisztikált műszaki rajz alapján viszonylag nehezen megítélhető, hogy mit vagy mit nem bírnának ki a gerendák:D
2024. aug. 11. 17:54
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Lehet olyat csináltatni, amelyik nincs a földbe süllyesztve, de ha nagyon bizonytalanok vagytok egy statikus megmondja. 1,5 terhelés nem tűnik soknak, főleg azért nem, mert ennek egy részét most is megkapja föld formájában.
2024. aug. 11. 18:10
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

ma 18:10

Én a "tervrajz" alapján valami felfújhatós v keményfalú medencének képzelem, ami nincs beásva a földbe.

2024. aug. 11. 18:13
 4/8 anonim ***** válasza:
ha nincs beásva, akkor szerintem nincs gond vele. Klikkelni semmire nem klikkelek:)
2024. aug. 11. 18:19
 5/8 anonim ***** válasza:
Ha bizonytalan vagy egy talajmechanikai szakvélemény és egy azon alapuló statikai terv. Mert valóban előfordulhat, hogy megcsúszik ha valami nem OK-s.
2024. aug. 11. 20:27
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Igen sima felfújhatós vagy merevfalú medence lenne maximum 2hétig ott, amíg lent vagyunk a nyaralóban. :)
2024. aug. 11. 21:41
 7/8 A kérdező kommentje:
A talaj szerkezete egyébként agyagos. Ha ez szamit valamit :/
2024. aug. 11. 21:46
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
4. Pedig nyugodtan kattinthatsz, sokan osztanak meg képeket arról az oldalról. Mókás kis rajzok, amúgy én is pont ilyennek képzeltem rajz alapján is.
2024. aug. 11. 22:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!