Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Egy meredek telek közepén van...

Egy meredek telek közepén van egy egyenes, sík rész. Ha ide medencét állítunk, a medence súlya lefelé terheli a földet vagy oldal irányba? Kép a leírásban

Figyelt kérdés

Tehát van egy nyaraló, ami egy meredek domboldalban van. A ház mögött a kert is emiatt egy "emelekedő".

A kert közepén kialakított az előző tulaj egy egyenes, aík részt, még pedig úgy hogy fa gerendákkal torlaszolta el a dombot felül, és álul is. Így kialakult az egyenes rész.

Szeretnénk ide egy medencét állítani, de a rokonok szerint nem jó ötlet mivel a telek adottságai miatt egy nagyobb súly alatt az egész elindulhat lefelé, ha a gerendák esetleg nem bírják a terhelést. Csatoltam erről egy képet. A piros lenne a medence. A kék meg az oszlopok, cölöpök ami a földet fogja. Ezt egyébként 10 éve csinálta meg így az előző tulaj, tehát nem friss már, és nem egy nagy medencét szeretnénk rá állítani. Egy 1500L-eset néztünk ki.

Fenn áll a veszélye hogy az oszlopok nem bírják és az egész egyenes rész terhelése miatt eltörnek, kidőlnek?

[link]

[link]

aug. 11. 16:18
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem egy ilyen pici medencével nem lesz gond. De amúgy semmi nem tiltja hogy megerősítsd a tartást előtte. Ez alapján a szofisztikált műszaki rajz alapján viszonylag nehezen megítélhető, hogy mit vagy mit nem bírnának ki a gerendák:D
aug. 11. 17:54
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Lehet olyat csináltatni, amelyik nincs a földbe süllyesztve, de ha nagyon bizonytalanok vagytok egy statikus megmondja. 1,5 terhelés nem tűnik soknak, főleg azért nem, mert ennek egy részét most is megkapja föld formájában.
aug. 11. 18:10
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

ma 18:10

Én a "tervrajz" alapján valami felfújhatós v keményfalú medencének képzelem, ami nincs beásva a földbe.

aug. 11. 18:13
 4/8 anonim ***** válasza:
ha nincs beásva, akkor szerintem nincs gond vele. Klikkelni semmire nem klikkelek:)
aug. 11. 18:19
 5/8 anonim ***** válasza:
Ha bizonytalan vagy egy talajmechanikai szakvélemény és egy azon alapuló statikai terv. Mert valóban előfordulhat, hogy megcsúszik ha valami nem OK-s.
aug. 11. 20:27
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Igen sima felfújhatós vagy merevfalú medence lenne maximum 2hétig ott, amíg lent vagyunk a nyaralóban. :)
aug. 11. 21:41
 7/8 A kérdező kommentje:
A talaj szerkezete egyébként agyagos. Ha ez szamit valamit :/
aug. 11. 21:46
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
4. Pedig nyugodtan kattinthatsz, sokan osztanak meg képeket arról az oldalról. Mókás kis rajzok, amúgy én is pont ilyennek képzeltem rajz alapján is.
aug. 11. 22:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!