Kemping gázfőző égési követelményei...mi az ellentmondás a két információban?
Bevezető:
Jó néhány hónapja feltettem itt gyakorin egy kérdést azzal kapcsolatban, hogy hogy lehet kemping gázpalackot utántölteni. Akkor többen is azt tanácsolták hogy ne kockáztassam mások életét. Magyarázatul azt írták, hogyha a gáztöltetbe levegő kerül, akkor felrobban(hat? - már nem emlékszem, hogy feltételes módban volt-e vagy sem).
Van egy ilyen gázfőzőm: [link]
A képeken alig látni – csak, ha lejjebb görgettek, de inkább linkelek róla képet –, hogy 4 meglehetősen nagy lyuk van rajta: [link]
Megkérdeztem a céget, hogy miért vannak rajta a lyukak, mire azt válaszolták, hogy a megfelelő működéséhez van rá szükség, hogy ott levegőt szív be és keveredik a gázzal.
Akkor hogy is van ez az ellentmondás?
Ennek a megértéséhez meg kell tanulnod az atmoszferikus gázégetés alapjait:
Ha az égőrózsába tiszta gáz lenne vezetve, akkor lobogó sárga és kormozó lánggal égne.
Ennek elkerülésére előkeverik a gázt annyi levegővel, hogy az égés első fázisa megtörténjen, aminek a reakcióideje sokkal rövidebb. Ennek a fázisnak a lángfrontja megül az égőfejen, világoskék lángnyelveket képezve. A maradék, csaknem színtelen láng már az égőfej felett veszi be a többi levegőt. Ez a lángfront már sokkal terjedelmesebb és diffúzabb a jóval hosszabb reakcióidő miatt.
Ha viszont sztöchiometrikus előkeverést használnánk, akkor nagyon instabilan égne a láng.
Nyugodtan át lehet fejteni a PB-t az egyik palackból a másikba - de ezt nem kompresszorral kell csinálni, mint a robbantós kínai videókban, hanem az egyik palack felmelegítésével és a folyékony fázis átcsurgatásával.
Ennek a módszernek nemcsak az az óriási előnye, hogy egy teljesen felesleges és drága kompresszor nem nyom falsot a töltött palackba - hanem az is, hogy a rendszernyomás miatt még csak elvileg se juthat levegő oda, ahova az nem való!
Nincs ellentmondás. :) A konyhai gáztűzhely és ezek a kemping gáz főzők is úgy működnek, hogy bemegy a gáz és valahol a folyamat végénél levegőt kever hozzá az optimális égés miatt. És amúgy nézd meg a többi típust és a lyukak mindegyiken rajta lesznek. Ha valamelyiken nem látnád, akkor csak trükkösen oldották meg, de valahol beszívja a levegőt és ideális keveréket csinál és az ég a végén. Vagyis nem úgy működnek, mint egy tábortűz (kapcsolatos példaként), ahol a levegőt nyilván csak a légtér közvetlenül biztosítja.
Itt van pár másik típus és ott a lyuk ahol a levegő be tud menni.
... nyilván stb ...
És a működésről sematikus rajzok, amin láthatod a levegő beáramlási nyílását.
Itt írja, hogy levegő bemenet.
( [link] )
Itt a videón 1:30-nál.
https://www.youtube.com/watch?v=UFmx8O_bKwI
Ha a palackba is kerülne levegő akkor nem tudom a fizikáját annyira, de biztosan lehet kockázata. Mindenesetre a lyukon valóban a levegőt szívja be és az okés. Egy ilyen házi töltését privát én sem javasolnám tölteni, csak szakember útmutatásával.
A magán töltés szerintem a "ne próbáld ki" kategória. 💀 Alapvetően, ha nincs oxigén égés és robbanás sincs. A világűrben egy fagyott gáz aszteroidát hiába hevítenél lánggal, csak elpárologna, de nem robbanna. A Youtubeon feltett valaki egy videót, amin benzines palackban olt el égő gyufát. De ott nincs elég oxigén és kialszik. A tálba öntött benzin viszont begyullad, mert fölötte ott a nyílt légtér. Itt van nézd meg, de ez is nyilván a "ne próbáld ki" kategória.
Gázpalacknál a kiáramlásha elég nagy, akkor - szerintem - nem tudna belobbanni a gáz. De mivel végig ott a gáz+oxigén mix a csőben ezért van rá lehetőség.
benzin + gyufa
https://www.youtube.com/watch?v=BTVHJuTYUqg
flakonok robbanásai
https://www.youtube.com/watch?v=IcLYWwkpzUk
És ha ezen akarsz spórolni akkor van a yutubon egy video ahol több fajtát is teszteltek és elég nagy különbségek vannak a teljesítményükben. Nem azonosak. Valami kétszer annyi ideig lehet a jobbakat használni. Másik spórolás, ha mindig fedéllel forralsz vizet és ételt, mert sokkal hamarabb felforr és az is spórolás. De szerintem nem akarnál felrobbanni. 😉
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!