Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért nem lesz szappan az...

Miért nem lesz szappan az olajból, ha NaCO3-mat adok hozzá NaOH helyett?

Figyelt kérdés
Kíváncsi vtam, hogy szappan lesz-e, mert ez is lúgos. De nem lett. Több nap várakozás után sem. Felforralva sem. Miért?

jún. 10. 13:10
 1/7 A kérdező kommentje:
Na2CO3, tudom... csak mindig elfelejtem. :) És nyilván tömény oldatot adtam az olajhoz.
jún. 10. 13:31
 2/7 sadam87 ***** válasza:
69%

Régen jellemzően Na2CO3-at (sziksót, szódát) használtak a szappankészítéshez, úgyhogy elvileg működnie kéne. (Bár a lenti link alapján úgy látom, nem sima sziksót használtak, hanem kicsit felpimpelték mésszel vagy fahamuval. Lehet, hogy ez hiányzik.) Lehet, hogy nem voltak megfelelőek a körülmények. (A NaOH lúgosabb, gondolom azzal azért működött jobban.)

[link]

jún. 10. 14:23
 3/7 anonim ***** válasza:
78%
Azért, mert az olaj nem a zsírsavak észtere, hanem jobbára csak alifás (és esetleg aromás) szénhidrogének keveréke - tehát nem történik sóképzés alkálifémmel!
jún. 10. 17:10
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

tegnap 17:10

De a növényi olajok pl. pont zírsav-észterek kezeréke.

Attól függ, mit takar az "olaj".

Én is úgy tudom, hogy nem működik, egyszerűen túl alacsony az OH- koncentráció.

Töményen se magasabb, a Na2CO3 hidrolízise egyszeűen túl gyenge ehhez.

Én is úgy gondolom Ca(OH)2 (oltott mész)-szel lehetne felerősíteni. Hasraütve:(Ca(OH)2 + Na2CO3=2NaOH + CaCO3(sz))

De konkrétumot nem tudok. Nem is keverném bele az olajba a meszet, mert a kálcium tönkrteszi a szappant (lásd szppan lerakódás a kemény víztől)

jún. 11. 08:18
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek! Kicsit csalódott voltam, hogy nem lett szappan belőle, de majd megcsinálom NaOH-val.
jún. 12. 13:59
 6/7 anonim válasza:
24%
Felolvasztod és ha már annak úgy is mindegy akkor kis plusz olaj és kevés lugos víz hozzáadásával lassu lángon HP főzd. Ott látni a folyamatot. Sőt pH papírral mérd a pH t. Ha változik az állag szapoanos lesz ezt látni és a ph 7-8 körüli akkor jó lehet. Kis golyó belőle kipróbálva habzik azonbal használható.
szept. 27. 16:49
 7/7 anonim válasza:
Akinek nem tetszett a válaszom, az nem ért a szappanfőzéshez. Hehe
okt. 25. 01:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!