Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Vannak az atombombák, de hogy...

Vannak az atombombák, de hogy működnek?

Figyelt kérdés

azt tudom hogy U235 + Pu

és kell a kritikus tömeg

és az azért kell hogy elég neutron jöjjön ahoz ,hogy beinduljon a lánc reakcíó különben piszkos bomba lesz ,de mi adja a neutront??

a plutónium??

és az hogyan?

az is sugároz magából neutront csak sokkal gyorsabban mint az urán és így már meg is van a kellő neutron?.

és ha ez az előbbi hejes akkor nem csak plutóniummal megy hanem valami olyannal ami sok neutront sugároz??

:):)

tuti kérdés!!!!!!!!!

2010. okt. 29. 20:38
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Amíg nem írnak ide a fizikusok, addig röviden megpróbálom leírni:

Az atombombákban NEM "Pu ÉS U235 van", hanem VAGY csak uránium VAGY csak plutónium.

Mindkettő természetesen bomlik, és a bomlás közben neutronok szabadulnak fel. A felszabaduló neutronok újabb magokat hasítanak, melyekből újabb neutronok szabadulnak fel, és kész is a láncreakció, mely csak a kritikus tömeg felett működik, mert alatta kevesebb neutron szabadul fel, mint amennyi be tudná indítani a láncreakciót.

A bombákban úgy oldják meg azt, hogy spontán ne robbanjanak fel, hogy a hasadóanyag (U235 VAGY Pu) a kritikus tömegtől kisebb egységekben van a bombában. Amikor fel akarják robbantani, akkor a bombában levő hagyományos robbanószerekkel "egymásba lövik" a hasadóanyag darabokat, így az össztömegük már eléri a kritikus tömeget, így beindul a láncreakció.

2010. okt. 29. 21:06
 2/9 A kérdező kommentje:

aha azt tudtam hogy külön tartják a tagokat hogy bummoljon de azthittem hogy azt a két anyagot de akkor csak az egyiket.

aha köszi szépen akkor most már értem.

2010. okt. 29. 21:10
 3/9 A kérdező kommentje:

na hogy nem bummoljon

és akkor rosszul tudtam nincs benne mind két anyag:)

2010. okt. 29. 21:11
 4/9 anonim ***** válasza:
de légyszi otthon ne kísérletezz vele :)
2010. okt. 29. 22:03
 5/9 anonim ***** válasza:
pedig nem kell sok a kritikus tömeghez (néhány kilogramm, egy tenyérben bőven elfér) ha van forrásod beszerezni az anyagokat könnyű megcsinálni xD
2010. okt. 29. 23:32
 6/9 A kérdező kommentje:
aha nem akarok! megelégszem ezzel a tudással és vége!!!!!
2010. okt. 30. 11:38
 7/9 anonim ***** válasza:
:) remélem tényleg nem Iránnak dolgozol:D
2010. okt. 30. 15:54
 8/9 Pipamester válasza:
Már látom is az újságcímeket hogy a magyar terrorista atombombákat gyártott, ráadásul a gyakorikérdések.hu-n tanulta meg hogyan kell... No comment.
2010. nov. 29. 23:56
 9/9 A kérdező kommentje:

azt is innen tudom hogy a házalatt uránvan ésnemtudtam hogy a szomszéd mér filágít furán:):):)

idézet: ihm

2010. nov. 30. 19:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!