Vannak az atombombák, de hogy működnek?
azt tudom hogy U235 + Pu
és kell a kritikus tömeg
és az azért kell hogy elég neutron jöjjön ahoz ,hogy beinduljon a lánc reakcíó különben piszkos bomba lesz ,de mi adja a neutront??
a plutónium??
és az hogyan?
az is sugároz magából neutront csak sokkal gyorsabban mint az urán és így már meg is van a kellő neutron?.
és ha ez az előbbi hejes akkor nem csak plutóniummal megy hanem valami olyannal ami sok neutront sugároz??
:):)
tuti kérdés!!!!!!!!!

Amíg nem írnak ide a fizikusok, addig röviden megpróbálom leírni:
Az atombombákban NEM "Pu ÉS U235 van", hanem VAGY csak uránium VAGY csak plutónium.
Mindkettő természetesen bomlik, és a bomlás közben neutronok szabadulnak fel. A felszabaduló neutronok újabb magokat hasítanak, melyekből újabb neutronok szabadulnak fel, és kész is a láncreakció, mely csak a kritikus tömeg felett működik, mert alatta kevesebb neutron szabadul fel, mint amennyi be tudná indítani a láncreakciót.
A bombákban úgy oldják meg azt, hogy spontán ne robbanjanak fel, hogy a hasadóanyag (U235 VAGY Pu) a kritikus tömegtől kisebb egységekben van a bombában. Amikor fel akarják robbantani, akkor a bombában levő hagyományos robbanószerekkel "egymásba lövik" a hasadóanyag darabokat, így az össztömegük már eléri a kritikus tömeget, így beindul a láncreakció.
aha azt tudtam hogy külön tartják a tagokat hogy bummoljon de azthittem hogy azt a két anyagot de akkor csak az egyiket.
aha köszi szépen akkor most már értem.
na hogy nem bummoljon
és akkor rosszul tudtam nincs benne mind két anyag:)

azt is innen tudom hogy a házalatt uránvan ésnemtudtam hogy a szomszéd mér filágít furán:):):)
idézet: ihm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!