Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Eddig úgy tudtam, hogy a...

Eddig úgy tudtam, hogy a hormonokat az endokrin mirigyek termelik. Az előbb azt olvastam, hogy a szerotonin elővegyületeit bélbaktériumok termelik. Ez igaz? Vagy részben igaz lehet?

Figyelt kérdés

#hormon #bélbaktérium #hormonrendszer #szerotonin #elővegyület #endokrinrendszer
máj. 28. 17:58
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Szerotonin nem hormon.

A szerotonin (5-hidroxitriptamin [angol: 5-hydroxy-tryptamine], rövidítve: 5-HT) egy monoamin neurotranszmitter, amit a központi idegrendszer szerotonerg neuronjai és a gyomor-bél rendszer enterokromaffin sejtjei állítanak elő.

máj. 28. 18:09
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Akkor még jó, hogy rákérdeztem! Félreértésben voltam.
máj. 28. 21:03
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Vannak hormonszerűen viselkedő, de nem endogén vegyületek, ilyenek például a fitoösztrogének, vagy bizonyos mikotoxinok is. Tehát nem feltétlenül kell, hogy egy anyag a szervezet saját sejtjei által termelődjön, hogy hormonhatást váltson ki - értelemszerű, hiszen léteznek mesterségesen előállított hormonkészítmények is.

Alapvetően az élettani, neuro-endokrin rendszerben a belsőelválasztású mirigyek termelik a hormonokat.

máj. 29. 12:58
 4/4 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!
máj. 29. 13:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!