A hidrogén-cianid azeotrópos elegyet képez a vízzel?
Nem tudok róla - legalábbis az oldat nagy részét jól el lehet választani egyszerű desztillációval a nagy forráspontkülönbség miatt.
A hidrogén cianid nem marad meg stabilan a vízben, ezért vagy alkoholban tartják, vagy savval stabilizálják a vizes oldatot. Tisztán cseppfolyós formában robbanásveszélyes vegyület, ezért így nem tartunk belőle néhány milliliternyinél többet.
A historikus "kéksav" névhez pedig annyit kell hozzátenni, hogy csak az NO-val szennyezett HCN kék, a vegytiszta viszont teljesen víztiszta.
#2 (18:08) - fázisdiagramot tudnál linkelni vagy számadatokat megadni? Milyen arányú az azeotropikus elegy.
Csak azért kérdezem, mert tudom, hogy sok anyagnál nem megoldható az abszolút elválasztás a legtökéletesebb rektifikációval sem. Erre tipikus példa az etanol-víz rendszer.
Az irodalomban még nem futottam bele a HCN-H2O fázisdiagramjába, viszont személyes tapasztalatom, hogy egész kis mennyiségű hidrogén cianid is nagyon jól kidesztillálható a viszonylag híg reakcióelegyből.
Én mindig úgy csináltam, hogy a reakcióelegyet tartalmazó lombik kapott egy nagyobb fajta függőlegesen felrakott golyós visszahűtőt, mely kb. 25-30 C fokos vízzel volt üzemeltetve. Ez a visszahűtés nagyság-rendel csökkentette a vízgőz elillanását. Mindez után egy másik kisméretű hűtőcsővel és jégkásába merített lombikkal fogtam fel a HCN-t. A számolt nyereségem az elméleti maximumhoz képest 90% környékén mozgott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!