Földrengés hol volt Magyarországon évtizedekre visszamenően?
Lehet-e erről adattáblázatot találni valahol, mondjuk az utóbbi 100évből.
Tehát év, rengés helye, erőssége.
van földrengésközpont a neten. Ott szerintem van történelmi adatsor.
foldrenges.hu
"Én pedig az utóbbi száz évre visszamenően szeretném látni, ahogy a kérdéskiírásban is jeleztem." Sajnos a korai adatok nem igazán maradtak fent. Igaz, hogy 1906 óta van Magyarországon műszeres földrengés észlelés, de ez még egészen kezdetleges volt. 1995-ig egészen sokszor változott sok minden. Szerintem nincs egységesen kezelve az összes adat. Ld. pl. részletesen itt:
Esetleg ha ez nagyon érdekel írj Timár Gábornak, hogy ő milyen adatokról tud. Ő most az ezzel foglalkozó tanszék vezetője az ELTE-n. Segítőkész, normális ember. Bátran írj neki. sok helyen fent van az elérhetősége is. A történelmi adatokról ő sokat tud, mert ez is az egyik kutatási területe.
Nógrád megyében, Budapesten már személyesen tapasztaltam többször is mind a kettő helyen, de egyik sem volt komoly. Volt olyan, amit észre sem vettem, ilyen 1-es erősség, csak másnap jött a hír, hogy földrengés volt.
A legkomolyabb az volt, amikor zörögtek a tányérok a szekrényben, de semmi nem tört össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!