Normál befőttesüveg kibírná törés, berobbanás nélkül ha erős vákumot hoznának létre a belsejében?
"Egyébként a normál befőttesüveg pont enyhe vákuumra van méretezve."
a 10 Hgmm nem enyhe vákuum. a légköri nyomás az kb. 750 Hgmm
Ha vákumot hozol létre a belsejében, elvileg 1bar külsö nyomasnak kell ellenállnia.
Szerintem kibirja.
Ha feltöltenéd vizzel és ráadnad a viz hálozatban lévő nyomást mi után lezártad, hogy a nyomást ne tudja elengedni, szerintem kibirna. Az 3-4 bar.
A teszt egyszerű:
Üres befőttesüveget lezárod, beleteszed egy kuktába, azt is lezárod és felpumpálod 1bar nyomásra.
Ez pont olyan mintha a befőttesüvegben vákum lenne.
Arról se feledkezzünk meg, hogy a konzervüveget laborüvegnek használva azt olyan hőhatások érhetik, melyek jóval meghaladják a rendeltetésszerű használat alatt fellépő igénybevételt. Különösen veszélyes a többszöri hirtelen lehűlés (bőven elég 30+ Celsius fok), mely fokozatosan a legkisebb karcolást is mély berepedéssé tágítja.
Egy konzervüveg a gyakorlatban max. 10-20 nagyobb hőciklusnak van kitéve (mosást is beleértve), míg a laborban ezt gyorsan túllépheti. A hőtágulási együtthatója lényegesen nagyobb a boroszilikát és hasonló üvegfajtáknál, és alakilag messze kedvezőtlenebb kialakítású. Egy szedett-vedett konzervüvegnél azt se garantálja semmi, hogy a tömeggyártásban kellő gondossággal csinálták meg a feszültségmentesítő hevítést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!