Villamosság - miért emelkedik a feszültség a videóban leírt példában?
https://www.youtube.com/watch?v=rt_2k4_BGIs&t=1020s
17:00, ha nem működne az időzett link.
Szóval amit nem értek, hogy miért emelkedik meg a föld potenciálja attól(és ugye mihez képest?), hogy áram folyik be oda, és pláne az áram mennyiségétől miért függ ez?
Én úgy tudtam a nagyjából laikus ismereteim alapján, hogy a föld potenciálja megegyezés alapján mindig 0 V.
"Kis érdekesség"
Csak éppen hozzá kéne tenni, amit az ezzel foglalkozó szakember tud, más meg utána tudott volna nézni, hogy:
"Állatok lépésfeszültség hatására történő balesete gyakoribb, ennek okai: nagyobb a lépéstávolságuk (nagyobb potenciált hidalnak át), kisebb a talpponti ellenállásuk, az áram nagyobb része megy a szívükön át (mellső és hátsó láb között), végül, mert érzékenyebbek az áramra."
"Lehet lepontozni"
Alábbiakban az indoklás.
"ha földelt a hálózat, akkor azt tekintjük 0V-nak és ahhoz képest mérjük a hálózat többi részét."
Nem, ez nem igaz. Földpotenciál az egy elméleti dolog, az árammentes talajra értendő. Ha a gyakorlatban megvalósuló földeléseken áram folyik, akkor lesz feszültségemelkedés, és már nem tekinthetjük 0 V-nak.
"Komolyan nem értem, hogy minek jár ide olyan, akinek lövése sincsen alapvető elektronikai ismeretekről, de azért hozzáteszi a magáét közvetett módon."
Akkor tehát ez egy önkritika volt.
> "Ha a gyakorlatban megvalósuló földeléseken áram folyik, akkor lesz feszültségemelkedés, és már nem tekinthetjük 0 V-nak."
Pedig pontosan ez történik, amikor a voltmérő feketéjét a földre csípteted. El kellene gondolni azon, hogy vajon miért potenciálKÜLÖNBSÉG és feszültségESÉS, amit mérünk.
"ezért nem értelmezhető az, hogy a föld feszültsége nő vagy csökken"
De miért ismételgeted ezt a hülyeséget? Dehogynem értelmezhető, hogy bármely földelésen, ahol áram folyik, ott feszültség van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!