Hogyan lehet bebizonyítani a következőket?
A √2+√3 irracionális szám.
indirekt bizonyítás kell, csak nem tudok elindulni...
az előző által leírtakkal be lehet látni, hogy √2 és √3 irrac. számok, de az összegükről még nem, ott is hasonlóan az ötlet, csak picit máshogy kell.
Tedd fel, hogy √2+√3 racionális, ekkor √2-√3 irracionális lesz, hiszen egy racionálisból (√2+√3) vontunk ki egy irracionálisat (2√3). Most szépen összeszorozzuk a kettőt, racionális szorozva irracionálissal irracionális kéne legyen, de (√2+√3)(√2-√3)=-1, ami racionális, ez ellentmondás.
1. válaszoló. köszönöm:) de félreértetted a kérdést. de köszi hogy leírtad, bár ez tmár vettük suliban:)
2. válaszoló.
nem értem hogy mit kell kivonni miből:S
kicsit gyökér vaggyok
Pedig jól mondja a 2. válaszoló (először félreértettem) van a (/2+/3) erről azt állítjuk h racionális. Ebből kell kivonni a 2*/3-at (ez irracionális) és így kapunk (/2-/3)-at és ha a kettőt összeszorozzuk akkor irracionális számot kéne kapni de a "-1" nem az és ebből következik h (/2+/3) nem lehet racionális
1. válaszoló voltam :)
Az utolsó válaszolónak:
Start -> Minden program -> Kellékek -> Rendszereszközök -> Karaktertábla.
Betűtípustól függően több kevesebb jel megtalálható.
Kigyűjtöttem a szükségeseket egy fájlba, amit kiraktam az Asztalra.
na mostmár értem :D
csak azt nem, hogy honnan jön az hogy mit kell belőle kivonni :D szol csak hasadra csaptál és úgy?:D
amúgy a gyökjelet én kopiztam vhonnan az oldalról :D
és hasznos a karaktertáblás válasz is, én sem tudtam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!