Elméletileg lenne arra lehetőség, hogy a mai telefonok rádióhullámait lemásoljuk és analóg -> digitális -> analóg átalakítás után valós időben továbbítsuk?
Tegyük fel egy árnyékolt helységből akarunk telefonálni, nincs térerő, de a telefon elektromágneses hullámait digitalizálva ki tudjuk juttatni a helységből, majd a kérdés az, hogy elhanyagolható késleltetéssel és adatveszteséggel tudjuk-e úgy szétküldeni a jelet, mintha a telefon kint lenne?
Tegyük fel, hogy technikai okok miatt a leárnyékolt helységből akarunk telefonálni. A netet most felejtsüknel. (A digitális jellel nem csinálunk semmit, csak továbbítjuk.)
@01:38
Nem, ilyen rendszerek nincsennek, bár attól függ mit értesz kissé más körülmények között. Ami van, hogy a hangot digitalizálja amit rádihullámokká alakít amit meg vissza hanggá a másik telefonkészüléken. A hang analóg, ezt digitalizálja a rádióhullám a közvetítő ami digitálisan kódolt jelet közvetít, maga a rádióhullám egyébként analóg, nincs olyan hogy digitális rádióhullám.
Amit a kérdező kérdez olyan nincs és legjobb tudásunk szerint nem is lesz. A rádióhullám az lemásolhatatlan, ezt az elvet használják ki kvantumkriptográfiában, hogyha próbálod lehallgatni mint harmadik fél akkor megzavarod a rendszert mellyel lebuksz hogy lehallgatási kísérlet történt. Nem megyek bele a részleteibe, nem is erről szól a kérdés, meg az más elven működik, lényeg hogy lemásolhataltlan. Amit csinálnak antennás jelerősítők, repeaterek, átjátszók, azon berenzetések ismerik a hálózati protokollt adott szinten és maga a telefon megfelelő hardeveres egységei is ismerik, a szabvány része, ennek megfelelően a megfelő kódolással, modulációval a hálózati protkoll szerint az eszközök egymás között lekommunikálva végzik el ezen feladatot. Így tudsz telefonálni (és internetezni is) a metrón is. Ez azonban nem észrevétlenül történik, nyoma van hogy ezeken keresztül érted el a mobilhálózatot.
Vagyis leegyszerűsítve mondva magának a jelnek azt a részét ami a kívánt információt tárolja a protkololl szerint ezen információt nyeri ki belőle és másolja le, és nem magát a rádióhullámot másolja le mint jelet.
3-as (14:42) írja:
"Ez azonban nem észrevétlenül történik, nyoma van hogy ezeken keresztül érted el a mobilhálózatot."
Válasz:
Ez hülyeség. A mobilhálózat észrevétlenül és teljesen passzívan lehallgatható minden irányú kommunikációnál. A mobilrendszereknek nincs módjuk annak a megállapítására, hogy az amúgy is csaknem teljesen a környezetbe elvesző adóteljesítmény egy kis töredéke nem-e hasznosul egy lehallgatóberendezés vevőegységében. Ráadásul a GSM szabványú kódolás könnyen feltörhető a mai eszközökkel.
18:28 Ezek szerint nem ment át amit előzőleg írtam a válaszod alapján mondom.
"A mobilhálózat észrevétlenül és teljesen passzívan lehallgatható minden irányú kommunikációnál."
Maga a rádióhullám mint elektromágneses hullám lemásolhatatlan én erre értettem, a kvantumkriptográt azért említettem meg példának mert ezt a lemásholhatatlanságot használja ki mint fizikai tulajdonságot. A mobilhálózat múltbeli és jelenlegi formában passzívan lehallgatható ez igaz és nem is állítottam sehol hogy a kvantumkriptográfia lenne használva a mobilhálózaton.
"A mobilrendszereknek nincs módjuk annak a megállapítására, hogy az amúgy is csaknem teljesen a környezetbe elvesző adóteljesítmény egy kis töredéke nem-e hasznosul egy lehallgatóberendezés vevőegységében."
Ha értő olvasással még 1x elolvasod amit 14:42-kor írtam akkor észre kell hogy vedd azt, hogy a telefonálásra vonatkozik, hogy "nem észrevétlenül történik, nyoma van" ha átjátszón keresztül telefonálsz és/vagy internetezel.
Nem akarom tökéletesen lemásolni az elektromágneses hullámot, elvégre ezt a no-copy elmélet is tiltja, csak a benne lévő nagyon redundáns módon tárolt információt átvinni egy árnyékoló falon.
Példa: olyan az üzemterület, hogy ott nincs térerő. Viszont van bent is egy mini rádióállomás meg kint is, és a kettő össze van fizikailag kötve. Tudok-e ilyen módon telefonálni kintről befelé ill. fordítva? Erre milyen eszköz lenne alkalmas, amit most elnagyoltan rádióállomasnak neveztem?
Ez simán működne.
Egy olyan bázisállomást kell betenned, aminek van vezetékes kimenete is, kívülre ugyanolyat.
De ha nem ragaszkodsz mobilhoz, akkor egy sima telefonközpont is elég.
Kedves kérdező, először is azt kéne tisztázni hogy mire vagy kíváncsi. Ahogy te nevezted a "no-copy elmélet" az formálisan az eredetileg megfogalmazott kérdésre vonatkozik amit erre le is írtam.
Ha arra vagy kíváncsi hogy milyen technikai eszközökön alapul, akkor a dolgot úgy érdemesebb megközelíteni megfogalmazásban is, hogy a rádióhullám egy valós idejű adattovábbításra használt EM hullám, konkrétan a telefonálás hanga mint adat a továbbítandó adat. Így magát az adatot kell továbbítani. Az adattovábbításon van a hangsúly, a rádióhullám az egy technikai részlet mivel technikailag ez lehet úgy is, hogy adott szakaszon nem rádióhullámon, hanem vezetéken is továbbításra kerül ezen hangadat.
Mivel a kérdés túl általános, így az egész mobil szabvány leírása, elmagyarázása, a hozzá használt eszközök leírása is túlmutat azon hogy ezt itt kifejtsem.
Lényegében egy mobil adótorny kell avagy átjátszó állomás.
Viszont ha a kérdés az, hogy például otthon van egy ilyen problémád hogy lent a pincébe nincs térerő mi erre egy megoldás akkor ilyen esetre van is egyszerűsített megoldás, hogy nem kell drága eszközökkel bívelődni. Bár ez a megoldás esetében a telefon készüléknek és a telefon szolgáltatónak is támogani kell, ez a VoWiFi (Voice over WiFi) aminek a jelentése hang Wi-Fi-n keresztül. A VoWiFi olyan technológia, ami lehetővé teszi, hogy olyan helyekről is tudj mobil hanghívást indítani, ahol alacsonyabb a mobil jelszint/térerő (pl. árnyékolt épület: lakópark, pláza, hotel, gyár; vagy árnyékolt épületrész: pince, garázs stb.). A VoWiFi, a mobil hálózati hangszolgáltatás kiegészítő technológiája, mely úgy működik, hogy nem kell további alkalmazásokat telepítened a telefonodra, ezért Wi-Fi Hanghívásnak nevezzük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!