Kik használják munkájuk során a matematikai műveleteket?
Gondolok itt pl bármilyen trigonometrikus műveletre/ logaritmusra/ deriválásra stb.. Kiváncsi volnék, hogy melyek azok a foglalkozások, ahol tényleg szüksége van az embernek ezen műveltek használatára🤔
Írjatok legyszi példákat is:)
#2 milyen összefüggésben kellett utoljára egy lejtő hiányzó paramétereit meghatároznod?
#9, mondjál lécci az utolsó két munkahétből kettő integrálást igénylő problémát.
Már csak azért, mert a kérdező konkrétumokat kért, nem pedig füzi szövegeket (a többiek is süketeltek, de annyit nem írok :D ).
11: (9-es vagyok). Konkrét probléma (az elmúlt hetekből). Van egy feszültség jel /ez egy nagyon régi készülék, de még működő képes/ (a fő paramétereit ismerjük, de nem kellően pontosan), méretezni kellett hozzá egy készüléket amelyik a jel különböző szintjeinél csinál valamit (több fokozatból álló hiszterézises komparátor sor). A feszültség szint nem szabványos (ma már) 54VDC az amire rá van szuperponálva egy nem színuszos 1kHz-es jel (18V amplitudójú, a jelről van egy kevés ismeret). Ki kellett számolni a többé kevésbé ismert adatok alapján a jel effektív értékét, mert erre lehet méretezni a mérőármkör bemenetét és a védő diódákat. Ehhez - mivel nagyon nem színuszos a bemeneti jel - végig kellett integrálni.
Másik feladat: van egy egészen speciális szabályzási feladat, és a PLC gyári PID szabályzó eljárása nem minden esetben ad megfelelő eredményt (ismert, hogy több közelítő PID megoldás létezik, az esetek kb. 99,99%-ban tök mindegy melyiket használjuk, mert többé kevésbé jó eredményt ad mindegyik). végig kellett számolni mindegyik eljárásra a mi körülményünket és ebből kiválasztani azt a közelítő eljárást ami várhatóan jó érteket fog adni (sikerült egyébként).
Volt egy pár hete egy olyan feladat, hogy volt egy gép amelyik időnkétn berezonált. Tettünk rá különböző helyekre gyorsulás szenzorokat és ezek adataiból kellett rájönni, hogy mi és hogyan történik. Itt nekünk a gyorsulás adatokból sebesség adatokat kellett számolni (ez intergrálás), meg ismerni kell a gyorsulás-sebesség összefüggéseket. És ez csak pár példa az elmúlt hetekből.
Ez hobby projekt: akartam készíteni (neten találtam leírásokat, hasonló műszerekről) egy nagyon sokcsatornás olcsó teljesítmény regisztráló rendszert. Kiváncsi vagyok, hogy melyik fogyasztóm az ami "sokat zabál" és tudok-e vele valamit kezdeni. Ehhez vettem egy marék olcsó hall zenszoros árammérőt (a pillanatnyi árammal arányos feszültségjelet ad), és a teljesítmény alapdefiniciójából (mivel a terhelő áram nagyon nem szinuszos) megírni hozzá raspberry PI-re és PIC mikrokontrollerre azt a szoftvert ami olcsón megméri a kb. 15 áramköröm teljesítményét, teljesítménytényezőjét, meddőjét stb. Majd ezt nagy időbeli felbontással tárolja, naplózza, hogy majd rá jöjjek, hogy mi fogyaszt nagyon sokat a házban.
Jött a kőműves, és kitűztük a terasz bővítést. Ő már rutinból tudja, amit mi is, hogy 3-4-5 és akkor derékszög lesz a terasz széle, minden egyéb küzdelem nélkül. Ez egy pitagoraszi számhármas.
12
Értelek én, de azt ismerd el, hogy bedobtad a jobbik formádat a fentiekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!