Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A diavetítőkbe, projektorba...

M dzsuzeppe kérdése:

A diavetítőkbe, projektorba mért használnak alacsony ( törpe) feszültségű izzókat?

Figyelt kérdés
Miért építenek be transzformátort? Miért kell 6, 12, vagy 24 voltra letranszformálni az áramot? Nem lenne egyszerűbb simán 220voltos vetítő izzót használni?

2023. márc. 28. 14:05
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Régebbről indulok, 40 éve volt diavetítő a felnőtteknek, ahol nem csak a túrista színes diáit, lehetett bemutatni, hanem az egyetemi előadásokon is ezzel vetítettek az előadók. Ezek nem törpe-feszültségen működtek.

[link]

És voltak diafilmen mesék gyerekeknek. Ezeket a diavetítőket a gyermekek védelme érdekében törpefeszültséggel üzemeltették, és üzemeltetik a mai napig, bár már nem akkora divat, mint régen.

[link]

2023. márc. 28. 14:29
 2/5 anonim ***** válasza:
86%
A 25 W nyilván elég volt a kisszobában fürdetés utáni diavetítésre, de a 25 W-os 220 V-os izzó az már villogott, ami közvetlenül nem észrevehető, de a perifériás látásban idegesíti az embert, ezért is volt törpefeszültségű az izzó.
2023. márc. 28. 16:07
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

2: Jó ötlet, mert a 25 watt 220 volthoz szükséges vékony izzoszál, az tényleg jobban villoghat. Bár megnéztem most két izzot és szemre se a 25 wattos, se a 60 wattos nem villogot. Fényképezőgépen alacsony záridővel 1/500 -on látszik, hogy mindkettő villog.

Viszont megnézve a 25 wattos izzót, szerintem inkább a túl hosszú, több centiméteren át terjengő izzoszál fokuszálhatoságával lehet a probléma. Ezért alacsonyfeszültségű, nagyáramú, rövid izzoszálú lámpákat használnak, mert azzal lehet szép egyenletes képet vetiteni.

2023. márc. 28. 18:59
 4/5 A kérdező kommentje:
A profi diakép vetítők legtöbször 24valton, és 15o vagy 250 voltos 5űlábas halogén izzóval működnek. Van egy elméletem, lehet hogy azért jobb az alacsonyabb feszültég mert ugyanakkora teljesítményhez nagyobb áramerőre, vagyis amperre van szükség. Pl a 150wattos izzóhoz 150:24=6ampert húz. Nagyobb amper jobban melegszik az izzószál. Nagyobb izzás pedig erősebb fényt eredményez. Ez lenne az én tippem. De nem értek hozzá. Vetítőgép gyüjtő vagyok, azt látom hogy az alacsonyab feszültségű izzók izzó-szálai vastagabbak, rövidebbek.
2023. márc. 28. 20:56
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Az kétségtelen, hogy jó, ha optikailag pontszerű a fényforrás, mert azt lehet jól kezelni. Általában ugye van egy tükör, egy mattüveg, meg két kondenzorlencse, és ezektől lesz a fény egyenletes, s megy a vetítőlencsére (mármint a dián át). Nem tudom, hogy hogy nézett ki akkor a dia képe a vásznon, ha az izzó beállítása nem volt jó, de volt valami izé, amit be kellett dugni, és a lencse elé tett papírlapon meg látszódott az izzószál. De azt sem tudom, mit kellett látni jó esetben, bár nyilván az izzószál képét inkább élesre, mint életlenre kellett állítani az izzó mozgatásával.

"Nagyobb amper jobban melegszik az izzószál."

Persze, ha ugyanakkora feszültséget kapcsolunk rá. De nem ugyanakkorát kapcsolunk rá, hanem kisebbet. 25 W meg 25 W, abból annyi fény jön ki, és kész.

"azt látom hogy az alacsonyab feszültségű izzók izzó-szálai vastagabbak, rövidebbek"

Erről beszéltünk idáig, hogy a kisebb feszültségű izzószálnak nagyobb a hőtehetetlensége.

2023. márc. 28. 21:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!