Tönkremegy a mikró, ha napi szinten abban csinálom a rizst?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"Nem szeretem letakarni"
Nem kell szeretni. Le kell takarni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nem vagyok sárga :D
Hát nem két marékkal csinálok, 200g a napi adagom
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kérdező - ha 200 gramm rizst főzöl a mikróban 20 percig, akkor azt egyértelműen nem teheted maximális teljesítmény mellett, esetleg nagy víztöbblettel.
A klasszikus 50Hz-es trafóval működő mikrókat eléggé nyírja a leszabályozáskori ki-be kapcsolgatás (ezt nem verik nagydobra a kereskedők), ezért nem ajánlott rendszeresen használni ezt a funkciót. A jobban megcsinált inverteres táppal működő mikrókat nem érinti ez a probléma.
Legjobb lenne viszont, ha beszereznél egy modern vastag talpú kisfazekat erre a célra, mert abban sokkal egyenletesebben és energiatakarékosabban meg lehet főzni rizst.
A legjobb és legkényelmesebb azonban egyszerre megfőzni 4-5 napi adagot egyszerre, utána hűtőbe elrakni és mikróban felmelegíteni a napi adagot 1-2 perc alatt.
Ha zsiradékkal szereted frissen, kissé szárazra és sültre melegítve, akkor a felfőzött rizst nem mikróban melegíted tálalás előtt, hanem 5-8 percig tapadásgátló-réteges serpenyőre terítve hevíted fel ezt a kis mennyiséget.
(Én főtt-tésztával teszek így napirenden, kb. két évtizede. Így munka-, idő- és energia-takarékos a friss étel elkészítése.
Mi az a leszabályozás? (Az az amikor durran egyet?)
Akkor ha jól értem, inverteres mikróval nem lenne probléma a rizskészítés?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
#15 Egy mezei mikrón két tekerentyű van. Az egyikkel a hőkezelés idejét, a másikkal a teljesítményét szabályozzuk.
A teljesítményszabályozás - elég durva megoldással - úgy működik, hogy néhány tíz másodpercig maximális teljesítménnyel megy a generátor, utána pedig leáll egy hasonló időszakaszra. Ezt minden laikus észreveszi a hálózat rángatásából és a burkolat zúgásából - melyre hat a minimalista tervezésű transzformátor szórt mezeje.
Ezért a klasszikus 50 Hz-es transzformátorral épített mikrók nem tudnak folyamatosan csökkentett teljesítménnyel dolgozni. Manapság viszont eléggé elerjedtek az inverteres tápegységű berendezések, és ezek tudják a csökkentett teljesítménnyel való hevítés mutatványát.
A magnetronnak nincs kiépítve külön üzemállapot előtti katód-felfűtése, így a 4000 voltos anódfeszültséget hidegen kapja meg bekapcsoláskor, ami köztudottan árt a katódnak. Kb. örökéletű lenne egy mikrohullámú sütő, ha erre adnának a gyártók - de hát hulla(dék)gyártó kapitalizmus alatt nyög a Föld népe - ugyebár.
A rizst meg legjobb fazékban felfőzni, ahogy fentebb írtam. Esetleg a formába rendezett ételt érdemes végleges alakba összemelegíteni a mikróban.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Amúgy ha a tojás sárgáját késsel óvatosan megszurkálod akkor tükörtojást is készíthetsz a mikróban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!