Ezen az előszabályzós tápegység kapcsoláson mi célt szolgál a bemenet és a kimenet közti 2.2k ellenállás?
A megindulásnál van szerepe - mert ha jól nézem, akkor a komparátor alapból lezárva tartja a darlingtont. Bár számomra meg inkább az nem világos, hogy az előszabályozó osztója miért a finomszabályozott kimenetre van kötve.
Nekem durván hibásnak tűnik a megadott kapcsolási rajz, ezért elemezd át az egészet rendesen!
Kiegészítés:
Már értem! Az invertáló bemeneten levő osztó feszültségnormált képez az előszabályozó működéséhez, ezt "ugrasztja be" a 2,2kohmos átkötés. Ha üresben leterheled, akkor be se fog idulni az oszcilláció. Számold át az összes alkatrészt, mielőtt belefogsz a megépítésébe!
2. kiegészítés:
Hiányoznak a be- és kimeneti kondenzátorok is, melyek fontosak a megbízható működéshez! Nem lenne jobb egy kulturált TL494-es vezérlőáramkörrel egy korrektebb kapcsolást kiagyalni?
Köszönöm szépen!
Nem akarom megépíteni, csak filózok, hogy tervezek egy előszabályzós tápot, és kapcsolásokat böngészek, próbálom érteni a működésüket. Ez a fajta előszabályzás azért nem szimpatikus, mert a kapcsolási frekvencia kicsit kontrollálatlannak tűnik, ha jól értem, a puffer töltése-kisülése adja. Mondjuk önmagában nem baj, de nekem pl. a klasszikus tirisztoros fázisvágó szimpibb. Vagy akkor már legyen fix nagyfrekvenciás kapcsolóüzemű.
Ez a kapcsolás megtalálható a gyártó cég honlapján, a 3. oldalon:
Igen, csak azért másoltam ide, hátha a leírásban talál magának valami hasznosat.
#5 Köszönöm, nem tudtam, nem itt találtam a képet. :)
Azt írják, hogy "The 4.7kΩ unit ensures circuit start-up". Nem látok ilyen ellenállást, de szerintem arra gondolnak, ahogy #2-es is írta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!