G erő számolás képlet?
Egy képlet kellene nekem, hogy hogy kell kiszámolni pl a következőt.
Megy az autó 100km/h-val lassul 10km/h-t 1 másodperc alatt.
Akkor hány G erő hat rá?
Ebből szeretnék én majd excellben csinálni egy olyat hogy beírom, hogy mennyit lassul mennyi idő alatt és kifogja írni a G erőt.
Csak előbb kén hozzá a képlet. Excell már nem probléma.
Ha megfogalmaznád, mi az a G-erő, örülnénk neki.
Egyébként valószínűleg arra gondolsz, hogy a gyorsulását fejezed ki a nehézségi gyorsulás valahányszorosában. Ezt a hétköznapokban G-erőnek hívjuk, de nem pontos megfogalmazás, viszont kétségtelenül rövidebb, mint az, ami fizikailag is pontos.
Na, de nem ez volt a kérdés. Egyszerűen gyorsulást kell számolnod: vagy kétszer deriválod idő szerint a helykoordinátát megadó függvényt, vagy elosztod egymással a sebességváltozást és a közben eltelt időt. Ha ez megvan és még a mértékegységek is jók, akkor m/s-ban kapod meg a test (most épp az autó) gyorsulását. Ha szeretnéd kiszámolni, hogy ez hányszorosa a nehézségi gyorsulásnak, akkor annak az értékével kell elosztanod. Vagyis a kapott számértéket elosztod 9,81-dal és akkor megkapod, hány g-vel lassul/gyorsul az autó.
Ha mindenáron erőt szeretnél számolni, akkor a lassulás mellett a jármű tömege is kell (Newton II. törvénye), de a G-erő jellemzően nem ezt jelenti, hanem a fentebb leírt gyorsulást.
"beírom, hogy mennyit lassul mennyi idő alatt és kifogja írni a G erőt. "
Szóval INPUT:
1. dv (m/s) (km/h osztva 3,6) és
2. dt (s)
OUTPUT:
a=dv/dt (m/s/s) ez a lassulás
G= a/9,81 ennyi a szabadeséshez viszonyítva (nincs mértékegysége)
Ja igen, ha tényleg erő kell, akkor
F=ma, de akkor kell a tömeg (m), mint bemenő adat.
Igen erre gondoltam, hogy "gyorsulását fejezed ki a nehézségi gyorsulás valahányszorosában".
Pontosabban arra gondolok amit kiírnak a F1-be meg a Red Bull Air Race-ban is hogy hány G-s gyorsulás lassulás hat rájuk.
Nem vagyok egy nagy fizikus, de megpróbálom értelmezni a leírt dolgokat és megalkotni excellben. Azért nézzetek még be ide mert megírom meddig jutottam és esetleg hol akadtam el.
Az eddigieket is köszönöm.
Azt hiszem számomra ez lenne a legegyszerűbb:
"vagy elosztod egymással a sebességváltozást és a közben eltelt időt. Ha ez megvan és még a mértékegységek is jók, akkor m/s-ban kapod meg a test (most épp az autó) gyorsulását. Ha szeretnéd kiszámolni, hogy ez hányszorosa a nehézségi gyorsulásnak, akkor annak az értékével kell elosztanod."
Első mondat: elosztom egymással a sebesség változást és közben az eltelt időt.
Írtam egy példát induljunk ki abból, de legyen inkább m/s az egység.
Mi itt a sebesség változás?
100-ról lelassult 90-re itt a sebesség változás az a 10m/s.
Most itt mit osszak el mivel? 100/90? 100/10? 90/10? vagy netán ezeket csak fordítva? És ennek a kapott eredményét majd osszam el annyival ahány másodperc alatt tette ezt meg?
Majd aztán meg viszonyítom a föld gravitációs gyorsulásához.
Most már értem megvan!
Mértékegységek: sebesség: m/s idő: s
Sebesség változás (m/s) / idő (s) /9,81
Köszönöm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!