Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Milyen csövek kellenek?

Milyen csövek kellenek?

Figyelt kérdés
Van egy kút amit meg akartam mérni, de telenőtte egy gyökér, de emlékeim alapján 6-10m mély lehet. A cső, ami feljön, külső átmérője 34,2mm. A talajszint felett kb. fél méterre volt a szívattyú. Kb. 4m-en van az 1. emelet, és szerintem a kert vége is. A kert vége légvonalban mondjuk 90, elvezetve 130m, a ház olyan 20m. Milyen csővel lehet rendes nyomás az emeleten, és a kert végén, amivel lehet locsolni, messzire, nem csak gyengén kifolyik a végén? 22,5mm-es csövön megy a bojlerbe. A házba talán 26,8mm-es csövön jön be. 25mm-es csövön megy ki a házból a kertbe.

2022. máj. 20. 13:13
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Egyrészt nem negyed kW-ot írtam, ezzel működött vagy 30 évig, de elgörbült a tengelye. És nem volt jó a nyomás. Igen, ahhoz amit írtam. Miért nem fordítja le valaki, hogy ahhoz milyen nyomás kell? És nem, nem a vízhozam változik a cső átmérőtől, hanem a nyomás, mivel a cső egy ellenállás, veszteség. De ti mind szakemberek vagytok tudjátok, biztos csak be akartok csapni. Meg a vízhozam a nyomásból és az átmérőtől együtt függ, de ezt is biztos tudjátok.
2022. máj. 20. 16:15
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Egy tisztességes szivattyúnál megadja a gyártó a típushoz a maximális szívó és a nyomómagasságot, maximális nyomás értékét, maximális térfogatáramot, és még jó pár adatot.
2022. máj. 20. 16:38
 13/17 anonim ***** válasza:
Én mondjuk nem vagyok szakember, de a kérdezőtől kérdezném, hogy ha (maradjuk a példánál) a szivattyú 4 bar nyomást képes létrehozni és befogom a cső végét, akkor már 10 bar nyomást is képes létrehozni ? A víz ellennyomása tudtommal csak vízoszlop magasság és nem keresztmetszet függő. Ez valami alaptörvény.
2022. máj. 20. 19:35
 14/17 anonim ***** válasza:

Kérdező - ezer bocsánat - "háromnegyed kW"-ot akartam írni!

A maximális nyomást nem befolyásolja a cső átmérője, csak a vízhozamot. Persze a vízhozamot a cső effektív (tehát nem a névleges, van belső érdesség, korrózió, stb.) belső keresztmetszete, effektív hossza (tehát nem a geometriai, vannak könyökök, szelepek, stb.), és a szivattyúkarakterisztika együttesen befolyásolja.

Az utóbbi karakterisztikája ha nem visszahajló (ami előfordulhat egy vízfelszívó körözős szivattyúnál), akkor a rendszer pontosan 0 kimeneti nyomásnál fogja adni a maximális vízhozamot!

2022. máj. 20. 21:59
 15/17 A kérdező kommentje:
A kérdező válasza, hogy nem érti a kérdést. Arról volt szó, hogy pl. ugyanolyan nyomás mellett vékony cső spriccel, vastag meg folyik, mert ugyanolyan nyomás mellett ugyanolyan vízmennyiség jön ki mindkét csövön. De mivel a cső ellenállás, ugyanilyen szempontból is nézhetjük, hogy kisebb keresztmetszeten ugyanannyi víznek gyorsabban kell mennie, ugyanannyi víznek tehát a nagyobb keresztmetszet kisebb ellenállás, tehát a nyomás csökken le a vékony cső miatt, és ebből következik a nyomáshoz tartozó vízmennyiség. Nem úgy ahogy ti mondjátok, hogy a nyomástól függetlenül változik a vízmennyiség a keresztmetszet függvényében.
2022. máj. 21. 06:20
 16/17 A kérdező kommentje:
Pl. emlékeim szerint a hidrofornál 3 bárt állítottunk be, de a kertben másfél alatt volt. De ez már annyira csak emlék, hogy most lopták el a kerti tartályt, ami régen volt a hidrofor, szóval nem nézegethetem nosztalgiázva a mutatót, hogy merre is állt.
2022. máj. 21. 06:26
 17/17 anonim ***** válasza:

Van itt fogalomzavar rendesen!

De kb. hasonlóan áll a téma, mikor beviszi a tulaj a 30 éves kocsiját a szervizbe, és azon rugózik milyen paraméterű új aksit rakasson bele, mert már folyton elakad a járművel a fél éve berakott vadiúj "Szuper-Extra-Bazilegjobb-Varta típussal is. Természetesen hibásan tölt a gerjesztésszabályozó, hibás a keverékképzés a gyújtásnál (ezért kinyírja a világ legjobb aksiját is a sok önindítózás), a gépjármű motorja ezer sebből vérzik, stb..

És akkor jön a végeláthatatlan vita a voltamperekről, voltokról, wattokról, Tesla bácsi cirkuláris ingyen-áramairól, csak azt nem látja senki, hogy az eredeti funkcionális állapot visszaállításához a rendszer teljes körű megértéséhez van szükség.

Hogy mihez vezet Mari bácsi, Pöcök-mester és egy féltudású tulaj kombinációja - na - arra találni videókat a neten!

2022. máj. 21. 13:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!