Ugye van különbség a keverési arány és a hígítási
arány között?
Figyelt kérdés
Éppen szörpöt készítettem, amikor felfigyeltem rá, hogy a hígítási arány 1:7 ez egy 7 dl üveg esetében azt jelenti, hogy 0,7 liter szörp + 4,2 liter víz (6*0,7), tehát 4,9 liter ital a végeredmény. Ugyan ilyen aránynál azt olvastam a magyarázatban, hogy 5,6 liter ital készíthető. Utána olvastam a témának és kiderült, hogy a keverék készítésnél lenne az, hogy 1:7 esetében van 0,7 liter szörp és 4,9 liter víz (7*0,7), tehát 5,6 liter kész ital. Megnéztem kíváncsiságból más termékeket is (pl.: festék), és a legtöbb helyen a "hígítási arány" megnevezést használják "keverési arány" megnevezés helyett, viszont a benzin + olaj keverék esetében keverési arányt használnak.
2022. ápr. 24. 19:31
1/9 anonim válasza:
Tökugyanaz. Mindkettő arra utal, hogy hány rész kell az eredeti anyagból (festék, szörp stb) és hány rész kell a hozzáöntött löttyből (víz, hígító stb).
Nem tudom hol figyeltél fel rá, hogy 4.9L ital lesz a végeredmény de az téves, mert az 1:6 arány lenne.
A fenti linket megnyitva találsz egy olyan részt, hogy "Eine 1:1 Mischung entspricht demnach einer 1:2 Verdünnung" ez azt jelenti, hogy "egy 1:1 arányú keverés azonos egy 1:2 hígítással", tehát nem ugyan az a keverési arány és a hígítási arány.
2022. ápr. 24. 19:51
5/9 anonim válasza:
A keverési arány az összekevert anyagok arányát adja meg.
A hígítási arány az oldott anyag és az egész arányát adja meg.
Például a só:víz=1:3 keverési arány, de az 1:4 a hígítást adja meg.
2022. ápr. 24. 19:57
6/9 A kérdező kommentje:
Kedves 5-ös,
Ezek szerint szerinted is helytelenül használják a "hígítási arány" megnevezést, ha a kérdésben írt példát vizsgáljuk?
a fenti a linken azt írják, hogy a hígítási arány 1:5, és lent a magyarázatban az van, hogy 1 egységnyi termékhez 5 egység víz, ez egy keverési arány a magyarázat alapján. És ez csak egy példa a sok közül....
2022. ápr. 24. 20:07
8/9 anonim válasza:
Igen, mert ez a keverési arány. A hígítási arány 1:6 lenne. De abból a szempontból mindegy, hogy egyértelműen le van írva, hogy 1 egység anyaghoz 5 egységnyi víz kell.
2022. ápr. 24. 20:20
9/9 anonim válasza:
- A két dolog csakugyan nem ugyanaz. 1:7 keverésnél 1 egységhez adok 7 egységet (8 egység lesz), 1:7 hígításnál 1 egységet kiegészítek 7 egységre (6 egységgel). Ekkora számoknál akár szörp, akár festék, valószínűleg tök mindegy.
- Mindez egyébként néhány vegyészen kívül senkit nem érdekel, legkevésbé a szörp- és a festékgyárakat.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!