30 évvel ezelőtt a szippantós autó sok helyen a szántóra engedte a szennyvizet? Sok gazda direkt erre kérte?
Nem. Soha nem volt megengedve, mivel a fekália erösen fertözö lehet, ha netán mégis megteszik és kiderült volna, nagyon komoly összegekre megbüntetik a szippantóst is, meg a terület tulajodnosát is!
EL sem tudom képzelni, hogy jut ilyen egyáltalán valakinek az eszébe!
Első! Mutassak neked tudományos (vagy annak tűnő) cikkeket az emberi ürülék hasznosításáról (komposztkészítés)?
Az ötvenes években kötelező volt a hígtrágyát beszolgáltatni. Később ingyen elvitték (mezőgazdasági hasznosítás céljából).
Ekkortájt még zömében budik voltak, csatorna igen kevés.
Később fizetőssé vált, és nem volt kötelező odaadni. Sokan használták trágyázásra.
A földekre nem láttam, hogy kiengedték volna, de a patakba igen. Ez aligha volt szabályos.
30 évvel ezelőtt elég elterjedt szokás volt, hogy a szippantós valahol állt az út szélén, és valahová engedte le a masszát, szennyvíz-vagy esővízcsatornába, miközben zsebretette a szennyvíztelepen fizetendő díjat.
Szerintem kevés olyan anyag volt akkor már, amit egy termelő gazda szívesen vett volna. Leginkább a derítő tartalmát kellett szívni, abba meg ment bele a mosópor, mosogatófolyadék, szappan, ultraderm, korongecsetből kimosott festék, fotovegyszer meg szinte minden vegyianyag, amit a felelőtlenség vagy az ostobaság engedett a wc-be vagy a kádba önteni.
Alapesetben az emberi fekália is alkalmas termőföldek dúsítására, mint ahogy más trágyák is.
Csakhogy az "alapeset" eldöntése már egy nehéz kérdés. Egyfelől valóban a gyakorlatban ez az anyag erősen kevert egyéb szennyekkel a mosószertől számos más méregig bezárólag. Tehát a valóságban ez erősen nem javallott módszer.
Másik probléma az emberi butaság, hanyagság és nemtörődömség, ahol csekély jövedelemért hajlandók hatalmas károkat okozni emberek, miközben erről halvány fogalmunk sincs, mert ha van, az a tudatos károkozás esete.
30 éve már nem, de jóval régebben még annyira kevés volt a mesterséges vegyszer, hogy a fertőzéseket nem számítva, a szennyvíz lénygében alkalmas volt trágyának.
Én a nyolcvanas évek végén vidéken személyesen láttam, hogy a szippantós-kocsi a falu végére hordta a szennyvizet a szántóföld sarkára. Néha szétfrecsegtető feltéttel direktbe trágyáztak a szennyvízzel.
Mondjuk akkoriban a vidéki háztartások szennyvize ritkán volt problémás összetételű. Még a magas foszfáttartalmú mosóporok is trágyázó hatással bírtak, tehát kicsiben nem okozott gondot az ilyen gyakorlat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!