Mátrixokkal történő egyenletrendezésnél hogyan állapítom meg, hogy milyen sorrendben kell a mátrixszorzásokat felírni?
Például ha az egyenlet egyik oldaláról át szeretném vinni az egyik tagot, ami "sima" egyenleteknél osztás lenne, itt az egyik mátrix inverzével kell szoroznom. Ilyenkor az inverzet mindig a kifejezés jobb szélére kell írnom, vagy mindegy?
Általában nem szoktak ilyen problémáim lenni, de mostanában volt egy-két tananyag, amiben annyi mátrix volt hogy teljesen belezavarodtam, néha olyan mintha a tanárok hasraütés szerint váltogatnák a sorrendeket...
Nem, hanem hogyha egyenletet rendezek és mindkét oldalt szorzom valamivel, akkor az kötelezően a kifejezés végére kerül, vagy szinte tetszőlegesen rendezhetem?
PL:
ABC=DEF // A bal oldalról el szeretném tüntetni az A-t, ezért szorzok az inverzével:
BC = DEFA(-1)
Itt az A inverzet kötelezően jobb szélre kell tennem?
Azt tudjuk, hogy a mátrixok szorzása nem felcserélhető művelet, hanem balról-jobbra kell elvégezzük azt. Ezért mindig azt kell megnéznünk, hogy hova tehetjük a mátrixot.
Ha az ABC=DEF egyenletben mindenki mátrix, és az A-t akarjuk eltüntetni, akkor azt csak úgy tudjuk megtenni, hogyha a BAL oldalra tesszük az inverzet, vagyis
A(-1)ABC = A(-1)DEF
Majd mivel A(-1)*A=E (egységmátrix), ezért az marad, hogy BC = A(-1)DEF. Ha az A esetleg nem négyzetes mátrix, akkor előfordulhat, hogy nincs bal, csak jobb inverze, azt most hirtelen nem tudom, hogy azzal mit lehet kezdeni. Szóval maradjunk annál, hogy a jelenlegi mátrixok négyzetesek, mivel azokra teljesül, hogy a szorzótényezők felcserélhetőek, vagyis A*A(-1)=A(-1)*A=E. Tehát ha az A-t akarjuk eltüntetni, akkor ezt tudjuk eljátszani.
Ha a C-t szeretnénk eltüntetni, akkor a JOBB oldalra kell írnunk az inverzet:
ABC*C(-1) = DEF*C(-1)
Mivel a mátrixszorzás asszociatív (úgy zárójelezel, ahogy akarsz), ezért most így akarunk zárójelezni:
AB*(C*C(-1)) = DEF*C(-1)
A bal oldal jobb oldalán így E keletkezik, és mivel E*A=A*E=A, ezért elhagyhatjuk, tehát:
AB = DEF*C(-1).
oh értem, szóval az egyenlet mindkét oldalát ugyanabból az irányból kell szorozni, ez a lényeg, köszönöm szépen, nagyon hasznos volt.
Ebben a példában mi a helyzet akkor, ha a C-t szeretnénk eltűntetni?
Nem tudom, nálad mi az "eltüntetés", de a fenti példákban semmi sem tűnt el, hiszen a másik oldalon ott van az inverz.
Mátrixegyenleteknél ez lehet egy technikai részletkérdés, de mindig azt érdemes vizsgálni, mi az eredeti cél. Például tegyük fel, az eredeti probléma, hogy adott a fenti egyenlettel leírt B mátrix, a kérdés az, milyen tulajdonságai vannak. Ehhez elő kell tudni állítani egy B = f(valami) mátrix alakot, ahol azt vizsgálni lehet. Ekkor
B = A^(-1)DEFC^(-1). A mátrixszorzásokat végrehajtva, vizsgálhatók a kapott mátrix tulajdonságai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!