1350W teljesítményű villanyrezsónak a felülete milyen melegre tud felmelegedni?
1-es! Spirális csőből, de hogy milyen anyagból van, azt nem tudom. Azt én is szeretném megtudni. Ilyen csőből: [link]
2-es! A felületének a hőmérsékletére vagyok kíváncsi, ami nem függ a felület nagyságától (vagy csak jelentéktelen mértékben).
3-as! Az első esetben tányéros volt, míg a nagymamádéknál spirális csövű?
Szirty! Értem, viszont ebben a kérdésben konkrét szám volt: 1350 W, tehát válaszod nem helyes.
Feltettem egy másik kérdést is, ha valaki úgy érzi innen, hogy megakarja nézni: https://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__haztar..
" ebben a kérdésben konkrét szám volt: 1350 W"
Tisztában vagyok vele, elolvastam amit írtál!
Amit nem vettél figyelembe valamiért az, hogy az a konkrét szám a fűtőszál névleges teljesítménye.
Ahhoz hogy megértsd mit nem értettél meg a válaszomból tudnod kell hogy a termosztátos hőfokszabályzás úgy működik, hogy ha beállított hőmérséklet alatt van a főzőlap hőmérséklete, akkor fűt (ilyenkor 1350W teljesítmény melegíti).
Ha viszont fölötte van, akkor megszakítja az áramkört és 0W teljesítménnyel fűt.
Ha tehát beállítod a termosztátot úgy hogy 200 foknál kapcsol, akkor az eredeti kérdésedre ("a felülete milyen melegre tud felmelegedni?") az a válasz hogy 200 fokra.
Ha minden körülmény azonos, de a fűtőszál teljesítmény 4000W-os lenne a válasz akkor az lenne hogy 200 fokra.
Következésképp a kérdés tárgyát illető hőmérséklet nem függ a fűtőszál teljesítményétől (bizonyos határok között).
A kérdező írta:
"2-es! A felületének a hőmérsékletére vagyok kíváncsi, ami nem függ a felület nagyságától (vagy csak jelentéktelen mértékben)."
Válasz:
Az éppenhogy leginkább a felület nagyságától + alakosságától + felületi anyagminőségétől függ definiált állandó teljesítmény esetén. A feltett kérdés teljességgel megválaszolhatatlan a többi paraméter ismerete nélkül.
(Ráadásul a segítőkész első kettő válaszolót le is pontozta valami témához nem értő, irigy kretén.)
6-os! Nekem egy (valószínűleg) lengyel készülékem van, ilyen: [link]
800W-osnak van írva. Nem tudom, hogy kép alapján össze lehet-e hasonlítani őket. Gondolom nem. Márkája Predom Selfa.
Nem tartom valószínűnek, hogy valahol megtalálható, hogy milyen anyagból készült.
Értelek Szirty, igazad van.
Azért nem vettem figyelembe a teljesítmény szabályzót, mert az enyémen nincsen – ezt vettem alapul, noha tisztában voltam, hogy annak a függvénye a teljesítmény, ill. a hőmérséklet. És sajnos amit az előző hozzászólásomban linkeltem, az is rendelkezik teljesítmény szabályzóval.
8-as! Nem tudom, hogy a Wolfram szálas izzók szálai működés közben hány °C-osak, de gondolnám, hogy minimum 100°C (most itt a gyakorin egy kérdésben 2100°C-otolvastam, google-n nem találtam gyorsan információt), pedig az igen vékony. Ha vastagabb lenne, szerintem csak a környezet hője nőne meg, de a felületéé (azaz az anyagé) nem.
Másik kérdés:
Túl lehet melegíteni az én készülékemet – feltéve, ha nincsen belül valahol hő érzékelő? Kárt tudok tenni a készülékemben, ha csak nagyon-nagyon minimális helyen tud a fűtőcső érintkezni a levegővel?
(Nem én pontoztam le, de amit leírtam, azoknak az ellenkezőjükről még nem győződtem meg.)
A 8-as vagyok és elhiheted, hogy teljesen hibás elképzelésed van a témát illetően! Most ne térjünk ki az incandescens (parasztosan izzólámpa) világítótestek működési elvére, a Langmuir-henger jelenségére gáztöltet esetén, stb. - mert három normaoldalt írhatnék csak az alapokról.
Ami az eredeti kérdésedet illeti - megpróbálom egy egyszerűbb példával szemléltetni, hogy az miért nem megválaszolható csak úgy:
Kb. olyasmi a feladvány, mintha valaki azt kérdezné, hogy a személygépkocsija pontosan hány km/h sebességre képes felgyorsulni 40 kW-os motorral! Ahhoz hogy erre érdemi választ lehessen adni, minimum tudni kell a kocsi karosszériatípusát (vagy inkább légellenállás-tényezőjét), önsúlyt, a szerelt keréktípusokat és útviszonyokat. Nyilvánvaló, hogy egy UAZ terepjáró teljesen mást hoz ki a 40 kW-ból egy földúton, mint egy áramvonalas kis Szuzuki hatchback karosszériával és kis önsúllyal tükörsima aszfalton.
Mivel a kérdéses típusú (mert már végre ez a titok is kiderült) fűtőtest hőmérséklete több bonyolult tényezőtől függ, így nem is lehet pontos választ adni.
Az adott típus gyártója olyan tervezési szempontot vett figyelembe, hogy a Stefan-Boltzmann törvény értelmében a lesugárzási teljesítmény a negyedik hatvánnyal növekszik, így ha nincs is rajta fazék, akkor se nagyon megy a hőmérséklete cca. 800 Celsius fok fölé. Egy jól felfekvő hideg edénnyel viszont könnyen lehet, hogy akár 400 C fok alá süllyed a hőmérséklete!
Kb. ezzel kimerítően meg is van válaszolva a kérdésed a megadott keretek között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!