Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért tudom az üveget megkarco...

ToXeN kérdése:

Miért tudom az üveget megkarcolni nála puhább anyagokkal?

Figyelt kérdés

Úgy tudtam ez nem lehetséges, és mégis mikor kipróbáltam, sima vassal, sőt alumíniummal is sikerült rajta látható karcot hagynom (az igaz, hogy a körömmel még nem érezhető).

Ez hogy lehetséges?

2010. szept. 13. 12:41
 1/7 anonim ***** válasza:

Szerintem az nem karc, csak "rákenődik" az üvegre és úgy hagy nyomot ha valóban puhább...

maci

2010. szept. 13. 12:51
 2/7 anonim ***** válasza:
Nos, nekem egy sz@r ablaktörlő lapát (acél lemez?) hagyott bőven körömmel érezhető karcot (íves, kb 15cm hosszú) a szélvédőmben a múltkor, a mai napig pipa vagyok emiatt. Azt nem tudom, hogy sikerült, de hogy kivitelezhető, az biztos.
2010. szept. 13. 12:54
 3/7 anonim ***** válasza:
nem az ablaktörlő karcolta meg, hanem a kosz (pl. finom por-homok), ami rákenődött az ablaktörlőre.
2010. szept. 13. 13:20
 4/7 anonim ***** válasza:

Valóban: az ablaktörlőlapát nem képes megkarcolni az üveget. Az alákerülő homok viszont igen, mert az is nagy keménységű anyagból áll (ha jól tudom, van őneki kvarctartalma is, de nem vagyok földrajzos). Ha teljesen tiszta, zsírtalanított lapáttal próbálkoznál, nem tudnád megkarcolni.

Ugyanez a helyzet a vas- és alumíniumdarabokkal is: ha porosak, akkor meg fogják karcolni az üveget. Viszont ha teljesen tiszták, akkor esélyük sincs ellene, inkább rákenődnek, ahogy ezt már írták is.

2010. szept. 13. 14:27
 5/7 anonim ***** válasza:
azt sem árt nem elfelejteni, hogy nincsenek tiszta anyagok. a szín vas az valóban puha, de egy "darab vas"-ban már van vaskarbid ami önmagában baromi kemény, a gyártástechnológia miatt van benne alumínium-oxid, ami szintén baromi kemény, az aluimínium felületén van alumínium-oxid, van benne nagy valószínűséggel mangán-szulfid. stb.
2010. szept. 13. 20:28
 6/7 anonim ***** válasza:

Jó kis vas-szén állapot ábra.

Egyébként puhább anyaggal is lehet karcolni gyengébbet. Csupán a puhább (nem gyémántot akarok arannyal karcolni...) anyagból 10x annyi cucc lemorzsolódik közben és erővel kell egymáshoz nyomni a két anyagot.

2010. szept. 15. 02:18
 7/7 anonim ***** válasza:

üveg és üveg között nagy különbségek vannak.

Erre nem lehet válaszolni. Jah és azt sem árt elfeledni, hogy az üveg folyadék.

2010. szept. 15. 21:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!