Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha egy ember képes lenne 100...

Ha egy ember képes lenne 100 tonnát megemelni + arányosan ütni ezekkel az izmokkal akkor mekkora pusztítást tudna okozni?

Figyelt kérdés

Na most fantasy rovatban lehet látni sokszor pl superman stb amikor a földbe csap viszont ott sokszor az van hogy az ütés energiája tovább terjed és eléri az ellenséget nagyobb távolságban is

Ha ezzel a 100 tonnás emelő erővel megütnénk egy embert az mennyire roncsolódna? Illetve ha egy épületet?

Pl az egész épületre átirányulna az energia vagy csak el betörne az ököl méretű fal?

Az ütés sebessége ugyan annyi lenne mint egy normális embernél ami van (a tömege is)

2022. jan. 6. 03:54
 1/8 anonim ***** válasza:
79%

"Az ütés sebessége ugyan annyi lenne mint egy normális embernél ami van (a tömege is)"

Akkor pont annyira lenne pusztító, mint egy normális ember ütése.

Tömeg*sebesség.

2022. jan. 6. 06:51
 2/8 A kérdező kommentje:

Kicsit jobban utána néztem amit megtudtam hogy 2 fajta van

Gyors Ütő erő

És kifejtett lassú erő

A lényege hogy a kifejtett erőnél nagyobb a teljesítmény mivel hosszabb idő áll rendelkezésre míg az ütő eronel rövid időn belül kell kifejteni az erőt

Azaz

Mikor emelsz tolsz húzol stb azaz munkát végzel akkor az izom tömege és ereje a mérvadó

Míg mikor ütsz akkor az egész test tömege és a sebesség

Viszont a kettő közt van kapcsolat tehát ha az egyik magas akkor a másik is viszont azt nem találtam hogy melyik a nagyobb illetve mennyi az arány a kettő közt (különbség)

Mert pl Tyson az egyik legjobb nehézsúlyú boxolo 400kg-os ütést képes produkálni (igaz abban sokkal jobban benne van a technika mintsem a nyers erő)

Viszont abszolut nem csinál súly emelést

Masik részben pedig a vb súly emelő hafthor (ironikus hogy pont thor van a nevében) amúgy aki nem ismeri ő a hegy. Tronok harcabol!!!

200 kilóval 500 kilót képes volt megemelni!!! Azert nem kevés!

Viszont a saját tömeg nem arányos mivel könnyű sulybol (60kg) hassan 300kg-ot volt képes megemelni (viszont a karjai és lábai teljes mértékben a maximumon voltak!)

Véleményem szerint (de lehet tévedek) ugye bár az utesnel az is számit hogy mennyi erőt tudsz össze szedni az idő viszont kevés de a sebesség pótolja de aki alapból sokkal erősebb és nem megy rá a sebesség kárára akkor az nagyobbat is tud ütni (viszont a technika az igazi mérvadó és ami képes a többszörösére emelni)

Pl Tyson 100kg nehezsulyban és úgy ütötte meg a 400kg-ot azaz képes volt a teste 4x-sét bele vinni

Ha sima izomból ütne (azaz nem váll csípő és láb energiájával) akkor talán 80kg-ot lenne képes megutni azaz max amennyit elbír a karja izom tömege de lehet kevesebbet

De mondom ez az én véleményem amit néztem (illetve akinek hasonlo kérdés merülne fel az lássa)

2022. jan. 6. 08:31
 3/8 anonim ***** válasza:
79%

Ragozhatod, ahogy akarod, de ez akkor is szimpla fizika, az ütés, vagy bármilyen más becsapódás(pl. meteor a földbe, repülő a WTCbe, stb) "ereje" két dologtól függ: a becsapódó tárgy tömegétől és a sebességétől.

Nincs ilyen, hogy erős, de lassú ütés. Az erőt a tömeg és sebesség szorzata adja.

2022. jan. 6. 09:13
 4/8 A kérdező kommentje:

3 latom nem figyelsz! Nem erős de lassú ütés hanem munka van! Hosszabb idő all rendelkezésre kifejteni az erőt!!

Erre figyelj oda

2022. jan. 6. 09:24
 5/8 anonim ***** válasza:
55%

Dobj egy 100 tonnás követ a földre és megtudod.

Amúgy annál nagyobbat nem tud ütni senki sem a Földbe mint ami a súlya mert magát lökné hátra. Ha én vagyok 80 kg, de 10 tonnát ütök a falba valószínűleg én fogok elrepülni és nem a fal fog sérülni

2022. jan. 6. 10:36
 6/8 A kérdező kommentje:

5 akkor a pisztoly loves miért olyan halálos? :)

illetve miért van adat profi boxolokról?

Itt nem a súlyról van szó konkrétan hanem a becsapódás és joule erőről amiket át lehet konvertálni kg-á!

Amugy a tömeg nem tud változni ellenben a súly igen mert a súlyt a gravitáció határozza meg ellenben a tömeg állandó

Hiába dobok le 100 tonnát a földre mert csak a föld gravitációs ereje érvényesülne és ki marad a gyorsulás és sebesség határozó amit az ember képes szabályozni az izom összehuzodassal illetve hajlatokkal

Bal valamint a távolságot is nézni kell

Pl egy gépfegyver golyója az 650gramm viszont 8000kg-os becsapódási erővel megy végbe!

Ilyen szempontból a tömeg x gyorsulás (nem sebesség hanem a gyorsulás) az erő mérvadója azonban egy ütés sokkal bonyolultabb mivel nem az egész testre hat nem is golyó (lőszer) alakú aminek minimális légellenállása van illetve nem is az egész test tömegét képed felhasználni

2022. jan. 6. 13:02
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Az "erő" (átadott energia) itt a mozgó tömegtől és a sebességtől függ, nagyobbrészt a sebességtől. (Bruce Lee is kifejtette anno.) Az izomerő abban tud segíteni, hogy nagyobb sebességre gyorsuljon a kezed a becsapódásig.

Karral való ütéskor az általad említett gyors és lassú erőkifejtés egyszerre érvényesül, ezek aránya és időbeli lefolyása gyakorlástól, technikától függ. Főleg emiatt nem lehet pontos számítást végezni a nyers izomerőből kiindulva.

2022. jan. 6. 16:32
 8/8 A kérdező kommentje:

7-es köszi végre egy jó válasz!

azóta eléggé bele mélyültem az izomzatba és az alapoktól nézem hogy az izom hogyan húzódik össze pl a szarkomer összehúzódik a 2 fehérje által ami meg kémiai erő(reakció) által működik ami meg mechanikai erővé válik

szóval lényegében ezen a szinten dől el hogy az egész minden mi hogyan pl tartósság és sebesség (de itt az összehúzódási sebességről van szó azaz a kémiai reakció sebességéről)

viszont ha amit mondasz azaz lassú és gyors erőkifejtés egyszerre érvényesül akkor az igen is befolyásol hogy mennyit tudsz tolni/emelni

pl a fent említettek függvényében

ahol 60kg-al az ember 300kg-ot képes megemelni (nagyon erőlködve) azaz 5x-ős tömegét

de egy gorilla meg a tömege 10x-esét is képes megemelni (és akkor nincs is ki fejlesztve úgy mint egy sportolónak!) ami kapásból 2 tonna

szóval lehetséges lenne sokkal több erőt kifejteni hasonló izomszövetekkel (mert pl 1,75% dns különbség van az ember és gorilla közt)

pl egy átlagos gorilla ütése 2500 psi erőt tud kifejteni (és ez még nem technikás ütés

egy átlagos ember 150 körül viszont a legjobb boxolok 1500-at is!

szóval alapból az átlagos gorilla ütőereje 20x nagyobb a testtömegük viszont 70-200kg szóval csak 2,8 szor több a gorilla tömege ellenben 20x nagyobbat üt

2022. jan. 7. 00:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!