Tudományosan hogy lehetne eldönteni, hogy kinek milyen pszichoterápia a leghatékonyabb?
nekem a lélekdoki felajánlott egy bejáratott terápiás módszert, amivel jól lehet szorongást oldani (egyúttal ő is mondta, hogy kismillió terápia létezik, és sokuk nincs igazán alátámasztva - ez nem azt jelenti, hogy rosszak, csak nem feltétlen van elég megfigyelés és tapasztalat, hogy tudományos igénnyel kijelenthesd azt, hogy működnek)
egy kis utánaolvasás, 60-70 kutatást összegző systematic review konklúziója után arra jutottam, hogy valószínűleg tényleg egy műküdő terápia, ennyi nekem elég volt, hogy jó szívvel elfogadjam.
Sehogy, ez nem egy egzakt tudomány, olyan értelemben, hogy nincsenek olyan egyértelmű és világos törvényszerűségei, mint mondjuk a fizikának vagy matematikának vagy kémiának.
Ehhez az emberi elme működése túl bonyolult, legfeljebb statisztikai alapú valószínűségeket lehet bizonyos paraméterek alapján megállapítani.
A "sehogy" és a "tökéletes biztonsággal" az a két szélső pont, amely valójában nem létezik, egy absztrakt határ. Ezzel szemben van az adott probléma kezelésére jó, jobb és rosszabb módszer. És elég sokat tud az emberiség ahhoz, hogy hatékony terápiákat találjon.
Ám itt van egy félreértés. A hatékonyság és a gyorsaság két merőben eltérő tulajdonság. Téveszmék leküzdésére például van viszonylag jó módszer. Csak éppen ez egy olyan problémakör, amely szerteágazó és melyen gyökerező okok miatt rendkívül lassú, idő- és munkaigényes feladat. A betegtől és a gyógyítótól egyaránt hatalmas türelmet követel. Amely többnyire egyik félben sincs meg.
Elvileg a megfelelő módszer kiválasztása a szakember feladata alapos mérlegelés után. Csakhogy az adott ember is társadalomban él, van egy tudása és van egy társadalmi elvárásként megélt érzés. És már ezek is néha kegyetlenül ütik egymást. Eleve hátráltató tényező az a társadalmi szemlélet, akinek ilyen problémái vannak, az gyagyás. Ez a primitívség megnyilvánulása, és leküzdése talán az előbbinél is sokkal több időt igényel. És főleg ennek feltételei vannak. Amelyek nem állnak fennt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!