Csak szerintem állt meg az orvostudomány fejlődése?
Emlékeim szerint a 90-es és a 2000-res években nagyon gyors volt az orvostudomány fejlődése, szinte hetente olvastam és hallottam áttörő kutatási eredményekről, publicisztikákról, a rákgyógyítás és a komolyabb betegségek gyógyításában is nagy előrelépések voltak.
Aztán jöttek a 2010-es évek, főleg annak a második fele, amikor már alig hallottam jelentős orvostudományi előrelépésekről. Úgy érzem, mintha mostanában inkább a szórakoztatóipar fejlesztésére helyeződne a túlsúly, pedig az egészség megőrzése és a súlyos betegségek gyógyítása szerintem mindennél fontosabb...
A '90-es években a technikai fejlődés volt ugrásszerű, ami tartott a 2000-es évek elején is.
Sok addig fájdalmas vizsgálati módszert váltott fel a CT, MR, ultrahang - azok mögött viszont a számítógépek, és az elektro-technika fejlődése állt, nem csupán az orvostudomány.
Ez a technológia azóta is fejlődik, csak értelemszerűen nem olyan ütemben, nem ugyanaz, amikor egy teljesen új módszert jelentenek be, az szenzáció is lehet, a tökéletesítés már nem olyan nagy hír.
A rákkutatásról meg évtizedek óta vannak áttörést jelentő bejelentések, csak gyakorlati előre lépés nem volt eddig, az megvan mostanság is.
Nem érzem azt, hogy az utóbbi években megállt volna a fejlődés, csak most nem az alapvető változás időszaka van, az nem hír, hogy valamit tökéletesítenek, csak, ha teljesen új a módszer.
Sok múlik azon, hol tájékozódsz. Magyar médiából például tényleg állónak tekinthető, ha pedig valaki a sajátkonkrét tapasztalatai szerint ítéli meg, inkább visszafejlődésnek tartja.
Egy szakterület fejlődését soha nem lehet egyenletesnek tekinteni, mert rengeteg dolog befolyásolja. Az utóbbi években a világban inkább fejlődik az orvostudomány, mint nem.
Nekem kicsit mókásnak tűnik a kérdés annak fényében, hogy pont az elmúlt két évben rekord idő alatt fejlesztettek új, ráadásul új technológiákon alapuló (mRNS, vírusvektor) vakcinákat egy teljesen új vírus ellen.
De eszembe ötlik például a génterápia vagy immunterápia fejlődése is (persze mindegyik technológia régebbi múltra tekint vissza az elmúlt pár évnél, de ez nem jelenti azt, hogy nem történt fejlődés bennük az utóbbi években).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!