Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Legfeljebb mennyi van még a...

Legfeljebb mennyi van még a propán gázpalackban, ha már nem lötyög az alján?

Figyelt kérdés
20 literes palack 8 kg propánnal. Ha megrázom, már nem sluttyog benne folyadék, de még tudtam vele sütni egy kört legutóbb (20 perc használat). Hány százaléka lehet még benne akkor amikor a folyadék eltűnik és csak gáz halmazállapotú propán marad már benne?

2021. júl. 7. 14:39
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

a propán normál sűrűsége 1,83 kg/m3 az neked eredetileg (8kg) volt 4,4 m3 propánod, azaz kb. 4400 litered.

most, hogy már nem kotyog, de meleg is van, lehet a palackban 3-4 bar, azaz 60-80 liter gázod. mondjuk 1,5%.

ennél pontosabb számításhoz tudni kéne a pontos összetételt és az ahhoz tartozó kondenzációs görbét, meg persze a hőmérsékletet.

2021. júl. 8. 10:16
 2/2 A kérdező kommentje:

Közi, közben utánaolvastam és a kulcsszó a gőznyomás, a propán gőznyomása 21 fokon 8.5 bar, azalatt tisztán gáz halmazállapotú. Akkor amikor elfogy a folyadék, 170 liter gázom van, ami a 4.4 köbméter 3.8%-a. Több mint amit írtál, de még mindig nem sok.

Igazából arra voltam kíváncsi hogy mennyit veszít az ember ha centizgetés helyett ilyenkor egyből cseréli.

2021. júl. 8. 14:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!