Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Létezik-e olyan műbőr, melyet...

Létezik-e olyan műbőr, melyet igazi bőrrostokból készítenek hasonlóképpen, mint fából a papírt?

Figyelt kérdés

Egy belsőégésű motor hűtőkörének javításánál merült fel az a probléma, hogy a gyári gumitömítést pótolni kellett, de glikolálló, hőálló, ráadásul lehetetlen-kónuszos formájú gumit nem tudtam beszerezni. Cipész nagyapám hagyatékából rám maradt bőrdarabok között viszont találtam egy különleges minőségűt, mely tökéletesen alkalmasnak bizonyult a nehézkes feladat megoldására!

A sok bőrcafat közül csak kevés bírta ki a főzési tesztet, de akadt egy különlegesen homogén, 1 mm vastag, mindkét oldaláról cca. harmad-mélységben piros színnel impregnált, egyik oldalt sima, másik oldalt bársonyos felületű, középen világosszürke bőr, mely mindössze 5%-nyit zsugorodott a főzésre, és tökéletesen megőrizte a szilárdságát.

A kérdéses anyag tökéletes homogenitása az, ami elgondolkoztatott. Vegyileg biztosan bőr-alapú anyagról van szó, mert a lángra ugyanúgy reagál, ugyanolyan büdös mint a normális bőrszíjak anyaga, és mechanikailag is hasonlóan idomítható alakos felületekhez. A talált cca. 20*30cm-es anyag viszont olyan homogén és egyenletes vastagságú, hogy csakis mesterségesen megformázott anyagról lehet szó. Tehát valószínűleg újrakötik vegyileg a bőrpépet valamilyen eljárással hasonlóképpen, mint a mócsingokból ragasztott szupermarketes, akciós színhúst - de ez az anyag minimum 30 (vagy jóval több) éve volt gyártva.

A kérdéses anyag eredetéről szeretnék többet megtudni, és azt is tudni szeretném, hogy ma is be lehet-e szerezni ilyen anyagot?

2021. máj. 27. 21:06
 1/3 Wadmalac ***** válasza:
49%

Bizonyára ma is létezik, de szerintem itt inkább van szó valami többrétegű "kompozit" cuccról, benne a valódi bőr egyben, csak, ahogy írtad is, impregnálva.

A homogenitás némelyik bőrfajtánál önmagában megvan.

Szerintem a bőr ilyen kis "cafatokra" szétdolgozva pont azt az összetartását veszti el, ami az egyik lényege.

A papír kicsit más téma, ott a cellulóz hozzáadása megoldja a csaknem teljes szerkezet-összefogást, bőrnél ez nem működik.

Éppenséggel nem tartom kizártnak, hogy bőripari hulladékból lehet csinálni bőrdarálékkal töltőanyagként ellátott műanyag kompozitot, ahogy létezik hasonló fűrészporral, de én még nem találkoztam vele.

2021. máj. 28. 07:00
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Csinálnak ilyet a kínaiak, elég régen, 10+ éve olvastam erről, valóban darált bőrrel javítanak egyfajta műbőrt, nem emlékszem mér az anyagára, de alig lehetett megkülönböztetni a valóditól, ruhaanyag volt és viszonylag olcsó.
2021. máj. 28. 13:23
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszi az eddigi válaszokat! Nem lehet teljesen kizárni, hogy csak hibátlan közönséges bőrről van szó, melyet olyan jól kikészítettek, hogy főzésre már nem zsugorodik és gépileg precízen 1 mm vastagra gyalulták. (A többi bőr takonydarabbá vállt - pl. egy biciklipumpába való merev, peremezett dugattyúbőr - vagy területben negyedére zsugorodott.) Biztosan nem kompozit, csak a - valószínűleg hengerrel - felhordott festék olyan egyenletesen van beleszívódva, hogy a vágott él középső harmada szürke maradt. A festék amúgy már hideg vízben is kissé ereszt, melegben meg jobban festi a vizet mint a filteres tea, vagy inkább kálium permanganáthoz lehetne hasonlítani. A hűtőkör 5 liternyi halványsárga folyadéka élénkpiros lett egy kb. 15 cm^2-es bőrdarabtól, mely már egyszer több mint fél órát volt főzve fél liter vízben, melyet szintén sötétpirosra festett!
2021. máj. 29. 00:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!