Létezik-e olyan műbőr, melyet igazi bőrrostokból készítenek hasonlóképpen, mint fából a papírt?
Egy belsőégésű motor hűtőkörének javításánál merült fel az a probléma, hogy a gyári gumitömítést pótolni kellett, de glikolálló, hőálló, ráadásul lehetetlen-kónuszos formájú gumit nem tudtam beszerezni. Cipész nagyapám hagyatékából rám maradt bőrdarabok között viszont találtam egy különleges minőségűt, mely tökéletesen alkalmasnak bizonyult a nehézkes feladat megoldására!
A sok bőrcafat közül csak kevés bírta ki a főzési tesztet, de akadt egy különlegesen homogén, 1 mm vastag, mindkét oldaláról cca. harmad-mélységben piros színnel impregnált, egyik oldalt sima, másik oldalt bársonyos felületű, középen világosszürke bőr, mely mindössze 5%-nyit zsugorodott a főzésre, és tökéletesen megőrizte a szilárdságát.
A kérdéses anyag tökéletes homogenitása az, ami elgondolkoztatott. Vegyileg biztosan bőr-alapú anyagról van szó, mert a lángra ugyanúgy reagál, ugyanolyan büdös mint a normális bőrszíjak anyaga, és mechanikailag is hasonlóan idomítható alakos felületekhez. A talált cca. 20*30cm-es anyag viszont olyan homogén és egyenletes vastagságú, hogy csakis mesterségesen megformázott anyagról lehet szó. Tehát valószínűleg újrakötik vegyileg a bőrpépet valamilyen eljárással hasonlóképpen, mint a mócsingokból ragasztott szupermarketes, akciós színhúst - de ez az anyag minimum 30 (vagy jóval több) éve volt gyártva.
A kérdéses anyag eredetéről szeretnék többet megtudni, és azt is tudni szeretném, hogy ma is be lehet-e szerezni ilyen anyagot?
Bizonyára ma is létezik, de szerintem itt inkább van szó valami többrétegű "kompozit" cuccról, benne a valódi bőr egyben, csak, ahogy írtad is, impregnálva.
A homogenitás némelyik bőrfajtánál önmagában megvan.
Szerintem a bőr ilyen kis "cafatokra" szétdolgozva pont azt az összetartását veszti el, ami az egyik lényege.
A papír kicsit más téma, ott a cellulóz hozzáadása megoldja a csaknem teljes szerkezet-összefogást, bőrnél ez nem működik.
Éppenséggel nem tartom kizártnak, hogy bőripari hulladékból lehet csinálni bőrdarálékkal töltőanyagként ellátott műanyag kompozitot, ahogy létezik hasonló fűrészporral, de én még nem találkoztam vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!