Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Létezik olyan eljárás, amivel...

Létezik olyan eljárás, amivel a széndioxidot és a metánt átalakítják nem üvegházhatású gázokká?

Figyelt kérdés
Vagy olyan gázt kevernek hozzájuk, ami semlegesíti az üvegházhatást, elveszi a széndioxid és a metán azon képességét, hogy nem engedi ki az infravörös sugarakat.
2021. márc. 21. 13:42
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Igen.
2021. márc. 21. 14:28
 2/17 Wadmalac ***** válasza:

Széndioxid: létezik.

Simán a szén- és oxigéntartalmát felhasználjuk másra. Például a Sabatier-eljárással metántermelésre.

Metán: nos, a metánt főleg fűtőanyagnak használjuk, vagy szerves kémiai iparban. Ide is, oda is úgy kell, ahogy van.

A metán légkörbe kibocsátását kell megakadályozni, nem átalakítani és kiengedni.

Ha már a légkörben van, kivonni hasonlóan lehetne, mint a széndioxidot, pl. frakcionált lepárlással.

2021. márc. 22. 10:07
 3/17 A kérdező kommentje:
Én egy olyan eljárásra gondoltam, ami a környezetéből hőt von el, és ezzel az energia felhasználásával a metánból és/vagy a szén-dioxidból egy olyan gázt állít elő, ami inert, vagy ami szükséges az élethez (pl. oxigén).
2021. márc. 22. 15:58
 4/17 A kérdező kommentje:
Eljárás helyett leginkább gázra gondoltam, ami átalakítja a szén-dioxidot és metánt lélegezhető, nem üvegházhatású gázokra.
2021. márc. 22. 16:26
 5/17 Wadmalac ***** válasza:
100%

Hát metánból elég nehezen lesz oxigén.

Mert nincs benne.

"leginkább gázra gondoltam, ami átalakítja a szén-dioxidot és metánt"

Bizonyára vannak katalizátorok, amik megkönnyítik a reakciókat, de az tuti, hogy úgy nem működik, hogy kieresztek egy gázt és az majd teszi a dolgát a légkörben.

Plusz még én erősen kerülném, hogy az így is szennyezett légkörünkbe ilyen-olyan újabb gázt toljunk.

Még ha megcsinálná is a megfelelő reakciókat, ki tudja, mi minden egyebet is tenne, amit meg nem kóser.

2021. márc. 23. 07:05
 6/17 A kérdező kommentje:
#5 Természetesen nem a földi légkörre gondoltam.
2021. márc. 27. 20:42
 7/17 anonim ***** válasza:

Mindegy.

A katalizátor csak olyan folyamatot tud meggyorsítani, ami magától is végbemenne.

CO2-t pl. sose fog szétbontani, ahhoz energia kell.

2021. márc. 27. 21:09
 8/17 A kérdező kommentje:
Ha egy másik, a környezetéből hőt elnyelő folyamat tud energiát biztosítani neki?
2021. ápr. 3. 12:19
 9/17 anonim ***** válasza:
Na, ezt hívják naperőműnek.
2021. ápr. 3. 12:22
 10/17 A kérdező kommentje:

Azt hittem, hogy a naperőmű a napelempark szinonimája.

De jó tudni, hogy ezt is úgy hívják.

Nos, naperőmű segítségével lehetne széndioxidot szétbontani?

2021. ápr. 3. 12:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!