Ha egy diszkosz belsejében nem egyenletes sűrűségű az anyag eloszlása, változtat az valamit a röppályán ?
A pályagörbét így is, úgy is a tömegközéppontja követi.
Persze, a szemmel látható pálya a fordulatszámmal szinkronban kóválygós lesz, a "könnyebb" oldal nagyobb rádiuszon és ezzel kerületi sebességen fog futni, ott picit nagyobb felhajtóerő is keletkezik, lehet, hogy nem is fog ezért tökéletesen síkban forogni.
Kérdés, mennyire lenne excenteres.
Ha nagyon az, simán a repülésdinamikája sérül, kacsázni fog.
De a pályairány marad, csak esetleg rövidebbet repül.
Én javasolnám a kiegyensúlyozást, nem olyan bonyolult dolog az.
"A pályagörbét így is, úgy is a tömegközéppontja követi."
Igen, légüres térben. Aztán hogy egy ilyen diszkosz röpte hogyan változik, azt nem tudom, de esélyes, változik. Egyik oldalon nagyobb lesz a relatív sebessége a levegőhöz viszonyítva, mint a másikon. Kb. mintha egy forgó excentert fújnánk hajszárítóval. :)
Az igaz, hogy a menetiránnyal szembe forgó oldalon a szabályos diszkosznál is mások a felhajtóerő-viszonyok, ott nagyobb, azért a diszkosz tengelye megdől, a szembeforgó oldal magasabbra áll, így a diszkosz kitér kicsit a másik oldalra. Mondhatni bedől a kanyarba és be is veszi a kanyart.
A bumerángnál is ez játszódik le, csak az erre van kiélezve, ezért jelentősebben.
De ha excenteres a diszkosz, akkor a forgás periódusában ez a felhajtóerő-plusz periodikusan nagyobb ÉS kisebb is a szabályosénál.
Szerintem ez csak némi tengelybillegést tud okozni, a pályairány nem változik.
Ha elég sűrű és nagy a tengelybillegés, biztosan ront a lamináris áramláson, csinál némi turbulenciát, tehát az lehet, hogy romlik a légellenállás és rövidebbet röpül.
De nem hiszem, hogy maga a pályairány változna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!