Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mivel lehet feloldani a...

Z003 kérdése:

Mivel lehet feloldani a titán-dioxidot?

Figyelt kérdés

Amit nagy nehezen kihalásztam fórumokból hogy elvileg a tömény kénsav és tömény sósav feloldja. Ezek közül egyik se oldta nekem, mind kettő savat óriási feleslegben alkalmaztam és forraltam. Mindegyik esetben csak pár milligramm dioxid oldódott be, de ez akár mérési hiba is lehet.

Esetleg valaki tudna segíteni hogy miért nem működik?

2021. jan. 5. 16:27
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
A TiCl4 egy ég mellékes projektem, de kösz az eljáráshoz a tippet.
2021. jan. 6. 13:28
 12/19 Wadmalac ***** válasza:

A Kroll-eljárás és azzal a TiCl4 előállítása a szín titán gyártásnak is az első lépése. Azért írtam le.

A galvánozáshoz is a TiCl4 lesz a jó kiindulási vegyület szerintem.

2021. jan. 6. 13:50
 13/19 A kérdező kommentje:

A TiCl4 nem egy vízzel hevesen reagáló vegyület? Amenyire én tudom azonnal reagál vele és visszaalakul oxiddá.

Valószínűlem amúgy termitet fogok csinálni a titán-dioxidból és a képződő fémet oldom fel sósavval és azt fogom elektrolitnak használni.

Meg a TiCl3 ot visszafogom tudni alakítani fém porrá majd ha eljutok odáig hogy reagáltassam klorral.

2021. jan. 6. 14:11
 14/19 Wadmalac ***** válasza:
Nem tudom, hogy itt a víz-e az ideális elektrolit-alap.
2021. jan. 6. 14:14
 15/19 A kérdező kommentje:

Viszonylag nagy tárgyakat szeretnék bevonni és nem szeretnék több liter vizmentes oldószerrel dolgozni.

Tudtommal sima vizes elektrolittal is ugyan úgy működni.

2021. jan. 6. 14:21
 16/19 Wadmalac ***** válasza:

"Tudtommal sima vizes elektrolittal is ugyan úgy működni."

Csak nem titán-oxiddal.

Mindenképpen valami ionkötéses vegyület kéne alapnak, nem?

2021. jan. 6. 14:42
 17/19 anonim ***** válasza:

Soluble in hot concentrated sulfuric acid; in hydrofluoric acid; insoluble in hydrochloric acid, nitric acid or diluted sulfuric acid

O'Neil, M.J. (ed.). The Merck Index - An Encyclopedia of Chemicals, Drugs, and Biologicals. Cambridge, UK: Royal Society of Chemistry, 2013., p. 1755

A kénsavnál szerintem a tömény kénsav nem 98%-ost jelent, hanem valamivel hígabbat mondjuk 70%-ost hogy hidrát komplex létre tudjön jönni, de ez csak egy tipp, ne vedd forrásnak.

2021. jan. 6. 14:44
 18/19 A kérdező kommentje:
#16 nem titán dioxiddal akartam megcsinálni az elektrolitot hanem TiCl3-al
2021. jan. 6. 14:53
 19/19 A kérdező kommentje:
#17 kösz, én 96%-os kénsavval próbáltam, kifogom próbálni hígabbal is hátha működik.
2021. jan. 6. 14:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!