Tavaszi/nyári napfényhez legközelebbi hatást mely izzók, vagy izzó-kombinációk nyújtják? Amik segítségével a szervezetnek olyasmi érzése van, mintha az ablak nélküli helyiségben tavaszi napfény árasztaná el a testét. Pénz nem számít; magyarázat lent!
Gondolom van az a kisebb, vagy óriási összeg, mely felhasználásával olyan technikai megoldásokat vásárolhatunk, melyekkel már elérhetünk napfenyhez hasonló hatást.
Még az is megoldható lenne, hogy ezeket a speciális izzókat egy "ál-ablak" elé helyezzük, melynek hatására olyan, mintha kintről jönne be a fény az ablaktalan helyiségbe.
Egy biztos, másmilyen, vagy több különböző izzóra lehet szükség, mert a boltban kapható fényes-fehér, vagy napsütés-fehér izzók (többet próbáltam, 1700 lumeneseket is) meg sem közelítik sajnos a kívánt hatást...
Nehezen érzékeli az ember a fényerő nagyságrendjeit. Egy tiszta nyári napon az ÁRNYÉK megvilágítása 10.000 lux. Tehát amikor a napot egy percre kitakarja egy kósza felhőpamacs, és csak a kék ég világít, az ennyi.
Maradva a 20 négyzetméteres szobánál, és szolid nyári árnyéknál: 10.000 lux * 20 m2 = 200.000 lumen kéne. Jól érzed, hogy 1700 lumenes izzókkal nem sokra mész.
Utolsó, nem kell annyi, most olvastam:
"Közvetlen napfény: 32 000–130 000 lux."
Szóval feltaláltak már ilyen izzókat? :D
Egy bonyolultabb/drágább és egy olcsóbb,kisebb kompromisszumos megoldás:
Fantasztikus a hetes linkje! Köszönöm!
Nyolcas: 35 négyzetmétert kell(ene) bevilágítani. De a hetes javaslata is megfelelne nekem, tehát ha az "ablak" mögé helyezik a "reflektor-tányért" és az világít be adott (akkora amekkora) területet. Amennyit be tud ebből a 35 nm-ből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!