Egy tőről fakadunk?
Hoppá:) Biosz óra kimarad? Evolúció?
Mire vagy kíváncsi? Az első mikroszkópikus élőlényre, az első állatra?
Én meg visszakérdeztem, hogy melyik közös ősre gondolsz.
Az első állati élőlények ilyen fehérjecseppecske-szerűségek lehettek.
Az első egysejtűek prokarióták is nevezhetők az első élőlényeknek.
De valószínűleg az evolúció jóval későbbi szakaszában is megnevezhetünk egy közös őst.
Kérdés, hogy mit tekintesz életnek.
Az az élőlény már nem létezik, kihalt.
Egysejtűek esetleges lenyomatai alapján meg sok sikert a beazonosítással.
Ezen kábé belőheted, hogy nagyjából hogyan is lehet megjeleniteni az élet fejlődését, a főbb állomásokat, és azok egy-egy jellegzetesebb képviselőjét. Az állati, a növényi és gomba életmód már a gyökereknél különvált. A malacot meg kábé a ló és a rinocérosz közé lehetne beilleszteni, a ló mellé (páros ujjú patások).
A felsorolt élőlények utolsó közös őse az egyik korai (esetleg első) eukarióta lehetett. Ezek egysejtűek voltak, nem maradtak fenn róluk fosszíliák, így csak a jelenleg élő fajokból tudunk arra következtetni, milyen tulajdonságaik lehettek. Biztosan volt sejtmagja, mitokondriuma, és természetesen a korábban kialakult sejtalkotói is megvoltak (sejtmembrán, citoplazma, riboszómák). A DNS-e nyílt láncú volt, és több darabból állt. Képes volt mitózisra és meiózisra is. Valószínűleg nem volt sejtfala.
A mai fajok közül valószínűleg leginkább egy heterotróf egysejtűre hasonlíthatott. Talán egy amőbára, de egyáltalán nem biztos, hogy olyan volt.
Amúgy nem tudom honnan származnak az adatok, de az élesztő evolúciósan közelebbi rokonságban áll az emberrel, mint a banán, így elvileg jobban is kéne, hogy hasonlítson a miénkre a DNS-e. (Persze történhetett konvergens evolúció is, de ilyen mértékűn csodálkoznék.)
A LUCA az összes ma élő élőlény utolsó közös őse, de a felsoroltak mind eukarióták, így az utolsó közös ősük később élt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!