A Balaton vize nappal kifelé, este pedig befelé sodor? Miért?
Ezt tapasztaltam amikor csónakáztunk...este álltunk egy helyben a csónakkal és nagyon gyorsan besodródtunk...
Nappal viszont a labdát kifelé sodorta..
Ez az ún helyi szeleken alapul.a szárazföld és a víz eltérő fajhője hajtja.
Nappal felkel a nap a zsárazföld gyorsan a víz lassan melegszik mivel a víznek nagyobb a fajhője.Ez azt jelenti hogy a szárazföld melegebb mint a víz.
Ezáltal a szárazföldön a meleg levegő felemelkedik és helyébe a hidegebb víz feletti szél tódul. Így nappal a part fele fúj a szél ami a part felé hajtja a hullámokat.
Amikor lement a nap akkor a szárazföld hamarabb lehül mert kisebb a fajhője(gyorsabbna melegszik, gyorsabban hül) mint a víz. Így a víz a melegebb.Ekkor a víz feletti levegő felszáll helyébe pedig a szárazföld felől hideg levegő tódul. Így a szél a víz fele fúj.
Elvileg így van gyakorlatilag nem tudom miért tapasztaltad az ellenkezőjét. Lehet közel volt a túlpart és az volt az erősebb szél. vagy passz
Jaj bocsi félreolvastam...gyorsan írtam
Kössz a javítást:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!