Japánban hűtik a vizet a mosáshoz?
Több hírportál szerint (24.hu, portfolió.hu) :
"Egy 2018-as felmérés alapján míg egy átlagos európai 40, egy amerikai pedig 32, addig egy japán mindössze 5 Celsius-fokos vízzel szokta tisztítani a ruháit."
Egy hitelesített hőmérővel mértem a csapvíz hőmérsékletét, ami 6 perc intenzív kieresztés után 18,6 C fokon állandósult. (A szabadban 33 fok a levegő)
A japán adat azon alapul, hogy egyszer véletlenül téli farkasordító -20 fokban valaki megmérte a csapvíz hőfokát és ebből általánosított? És nyáron hogyan 5 fokos a csapvíz náluk? Hűtik?
"Szóval a cikkekben szereplő adat egyetlen téli mérésen alapul."
A fene tudja, min alapul. Lehet, hogy Hokkaidón csináltak felmérést.
Én Osaka közelében laktam két hónapot, ott olyan 10 fokos lehetett a csapvíz és tényleg nem volt fűtve a mosógépben a mosáshoz. Amúgy tökéletesen tisztára mosott mindent.
A cikk lényege, hogy csaphideg vízzel mosnak.
Azért én azóta is kíváncsi vagyok egy ilyen hőmérsékleten elegendően mosóaktív mosószer környezetbarátságának mértékére.
"Azért én azóta is kíváncsi vagyok egy ilyen hőmérsékleten elegendően mosóaktív mosószer környezetbarátságának mértékére."
Mivel Japánban rendkívül lágy a víz, sokkal kevesebb mosószer is elég, illetve öblítô is alig kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!