Mi a fizikai oka annak ha egy felrázott sört pld lassan bontok fel akkor nem "fut" ki de ha gyorsan akkor a fele kiömlik?
Figyelt kérdés
Nyilván gyorsan akar távozni de miért nem csak a felesleges gáz megy ki belőle miért rántja magával a többi folyadékot is?2020. máj. 12. 18:33
1/2 anonim válasza:
Mert bent túlnyomás van, és a folyadékban oldott CO2 rázásra egyszerre akar távozni. Ha hirtelen nyitod ki, akkor "sok helye van" távozni, és mivel a sörben gyakorlatilag mindenhol van belőle, visz magával némi folyadékot is. Míg ha lassan nyitod ki, lassan kezd el csökkenni a nyomás, nem tud az egész egyszerre megindulni, mert még egy jó ideig túlnyomás uralkodik belül.
2/2 Wadmalac válasza:
Csak apró kiegészítés.
A felrázástól nem nő meg a nyomás az üvegben.
Csak tele lesz mikroszkopikus buborék-gócokkal, amik nyitáskor egyszerre kezdenek tágulni, gyorsan, nincs idejük a felszínre jönni, ezért habzik fel az egész.
Ha a rázás után lassan nyitod, a növekvő buborékoknak van ideje a felszínre jönni és nem válik habbá az egész lötyi.
Ugyanígy, ha a rázás után vársz eleget, a bubik visszaoldódnak vagy feljönnek a felszínre és máris kisebb eséllyel fut ki.
De az egész folyamat alatt a nyomás nem változik jelentősen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!