Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mennyi a megtakarítás?

Mennyi a megtakarítás?

Figyelt kérdés
Ha a régi típusú (trafós) 12V-os halogénrendszerben kicserélem a 3 db 20W-os izzót 5w-os LED égőre, belátható időn belül megtérül a csere költsége?

2020. márc. 30. 12:49
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Amennyiben a tápegység ugyanaz marad - nem. Mert a trafó fogyasztása (ellenállása) nem fog csökkenni(max ha "okostrafó"). Fontos, hogy ki legyen egyenlítve a fogyasztó, és a tápegység kapacitása. Ellenben ha kevesebbet fogyaszt, az izzók égnek ki túlfeszültség miatt, ha többet, akkor pedig a trafó melegszik, megolvad a tekercselésben a szigetelés, rövidzárlat következik, és megadja magát.

Figyelembe kell vennünk, hogy az 5 Wattos izzók közül ha egyenesen arányosak a világítással, akkor 12 darabra van szükség(3*20 helyébe), de gondolom 5W fogyasztás több Watt fogyasztásnak megfelelő Lument képes leadni mivel napjainkban minden energiatakarékos. Itt az is számít hogy az ára mennyire magas ezekhez mérten illetve hány darabra van szükséged. Lehet neked kevesebb fény kell, akkor pedig ha nem éred el ugyanazt a fogyasztást, akkor "megéri".

Úgy számolhatod ki, hogy a régi fogyasztói adattal elosztod az újat. (itt most nincs trafó ahogy fent leírtam)

Ha elég 6db × 5W = 30W a 3db × 20W = 60W helyett, akkor 2Hónap után (60w ÷ 30w = 2hó) kaptál egyet ingyen. Itt már csak azt kell kiszámolni, hogy meddig használtad a régi izzókat és hogy meddig tervezed az újakat, majd százalék alapon osztani. (pontosabb eredményért mindig használj kisebb mértékegységet pl ne 5.5 évet, hanem (5*365) + (6*30,5 nap) = 5.5év.) mivel én fele arányt vettem ezért 50%-a lesz, de nézzük meg számokkal.

(30 ÷ (60/100) = 50%; tehát (2008 nap ÷ 100 × 50) = 1004 nap után térülne meg az én állításom.

Bár így hajnal felé most jut eszembe h nem igazán láttam energiatakarékos halogénes izzót eddig. Azok falják az elektromos áramot. (erőteljes hőkibocsájtásban is tapasztalhatod)

Most látom, h nem jól láttam xD

LEDek...

Érvényes az első részlegem. Kevesebbet fogyasztó trafó is kell ahhoz, hogy olcsóbban gyere ki az egészből. De am olyan szempontból mindenképp megérné, hogy ott választhatsz színhőmérsékletet(4700K) kedvedre és akár sokkalta több Lumentis kihozhatsz ugyanabból az energiafelhasználásból.

Ellenben a LEDsorok elég nyakas áron fexenek.

Figyelj: Írd le a mostani tulajdonságokat, és a jövőbelit, én pedig összedobom neked excelben, hogy mi lenne számodra a jobb a jövő (=

2020. ápr. 7. 02:51
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm a korrekt és mindenre kiterjedő választ, kedves 1-es.
2020. ápr. 9. 08:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!