A rakétákban van motor?
Én eddig azt hittem, hogy "csak" egy szerkezet begyújtja az üzemanyagot, és annak a tolóereje lövi fel a rakétát.
De minap olvastam valami rakétamodellezési oldalon, hogy milyen motort használj stb.
Hogy van ez?
Van. De ez azért van így, mert egy rendes és tényleg tervezett rakéta, az nem csak egy begyújtott üzemanyag tartály. Rengeteg alkatrészből áll és mindnek megvan a maga szabályozó szerepe a folyamatba.
Akkor láttál rakétamotorokat is, bonyolult szerkezet és a neve is ez.
Ez az ESA Ariane 5 rakéta motorja (kicsit lent baloldalon):
jav*
folyamatban*
jujj de cinkes :D folyamatba :)
A fogalmat érted félre. A motor az maga a hajtómű, az egészet nevezik rakéta motornak. Van egy rakás része, pont úgy mint egy benzinmotornak is, az sem csak egy dugattyúból és robbanótérből áll. Különféle szelepek, a hajtóanyag áramoltatását végző részek, turbószivattyú, porlasztó, befecskendező, a hajtóanyagot és az oxidálószert keverik, a fúvókán (tölcsér alakú) körben van hűtés és azt is áramoltatni kell, vannak benne nyomás szabályozók, van benne injektor, rezgés csillapítók, gyújtó...
Példaként - ez a Vulkán II rakétamotor - így ami van a képen, ez az egész az:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!