Túl régi a gitárhúr? Veszélyes lehet?
Több éve nem volt újrahúrozva a gitárom (nem sokat játszom rajta, egy hónapban, ha egyszer előveszem...), eddig csöndben volt, de mostanában már hallottam, egy-egy random pendülést, magától. Ez arra utal, hogy túl öregek a húrok? Jelent valami veszélyt, ha a kezemben, játék közben szakad el egy húr?
Ha számít, itt van pár infó: mindig fali gitártartón lógott, és mindig lefelé hangolódott (egyik napról a másikra is elhangolódott), tél és nyár között eléggé ingadozó páratartalomban volt végig. Sajnos annyira nem értek hozzá, hogy tudjam, lehet-e még rajta játszani, vagy muszáj cserélni...
Köszi a segítő válaszokat előre is :)
Magától pendül a húr???
Nekem tuti varázshúrjaim vannak, mert vagy 10 évesek, és voltak évek mikor minden nap használtam. A gitár meg mindent kibírt eddig és pontos.
Csak attól hogy ott lóg a falon, elvileg nem kellene elhangolódnia olyan nagyon egyik napról a másikra. A páratartalom ingadozása nem a húroknak árt, hanem a gitár nyakának. :( Az nem jó neki.
Mondjuk azt pont nem írtad, hogy elektromos vagy akusztikus gitár, fém vagy nylon húros, és hogy így vetted vagy kaptad vagy miféle.
Általában a rossz kialakítású húrláb babák vágják el a gitárhúrt és elektromos gitárnál. Egyébként nálam sohasem szakadt még el kopott húr sem (30 év alatt) csak ez által.
Magától megszólalni viszont szokott ha sokáig áll a sarokban, oxidálódik a húr ami rendesen beleáll a nyaki húrvezetőbe és amikor előveszed a hirtelen mozdulattól a húr kimozdul az oxidációs fészkéből és pattanó hangot ad ami hangoláskor is jellemző ilyenkor.
Mirőlszól, fémhúros akusztikus, Yamaha F310. Kb 3 éve vettem újszerű állapotban, úgy emlékszem eredeti húrokkal. És igen, random pendüléseket hallat néha lógó pozícióban. Most költözés miatt tokban van falnak támasztva, így nem...:'D
Köszi mindenkinek a válaszokat, mentek a zöldek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!