Zenészek! Hogy működik a szerzői kiadás? Valaki leírná részletesebben?
Figyelt kérdés
Kell-e pl. hozzá saját vállalkozást létrehozni?2019. febr. 8. 07:27
1/7 anonim válasza:
Semmi extra. Ha zeneszerző vagy beregisztrálsz az Artisjusnál, ha előadó vagy az EJInél, ha mindkettő akkor mindkettőnél. Bejegyezteted a zenéd, onnantól azt csinálsz vele amit akarsz. Csinálhatsz online boltot, feltöltheted Spotifyra, gyártathatsz belőle CDt. De mindezt neked kell intézni, saját költségen.
2/7 A kérdező kommentje:
Oké, de ehhez kell "egyéni vállalkozás", vagy, hogy kell adózni utána?
2019. febr. 8. 08:07
3/7 anonim válasza:
Ha nem te vagy az aki eladja akkor nem kell. Az üzlet fizeti az adót, neked eleve az adóval és a jutalékával csökkentett összeget utalják át. Az adóbevallásba azért írd be. Ha te vagy az aki eladja, akkor már kell vállallozás, mert nyugtát/számlát kell adnod róla.
4/7 A kérdező kommentje:
Áh, na végre, erre voltam kíváncsi.
De amúgy nem elég csak az artisjushoz regisztrálni? Oda lehet elvileg szerzőként és előadóként is. Az EJIről még nem is hallottam.
2019. febr. 8. 09:13
5/7 anonim válasza:
Az Artisjus a szerzőket, az EJI az előadókat képviseli. Ha te mindkettő vagy mindkettőhöz regisztrálnod kell. Ha csak előadod mások szerzeményeit, azaz nem magadnak szerzel zenét hanem valaki mást bízol meg ezzel, akkor neked az Artisjushoz nem kell, hanem annak kell akit megbíztál vele.
6/7 A kérdező kommentje:
Oké, köszi szépen, nagy segítség volt, ezt régóta nem tudtam, köszi
2019. febr. 8. 09:31
7/7 A kérdező kommentje:
És azt lehet, hogy a szerzőivel kiadott dologra nem azt írom rá, hogy "szerzői kiadás", hanem a saját bejegyzetlen kiadóm nevét?
*Bejegyzetlen, mert nem akarok eladni, nem érné meg (kis példányszám, stb.)
2019. febr. 8. 10:50
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!