Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Miről szól a Hiperkarma...

Miről szól a Hiperkarma Szerinted? Című száma?

Figyelt kérdés

https://www.youtube.com/watch?v=JgY2ckn-BEs

Elég összetett, és elvont szöveg, nagyon érdekes. Én egy elég erős depressziót, és szorongást érzek ki belőle. Meg talán egy kis üldözési mániát is. De lehet, hogy teljesen félreértelmezem. Főleg ezek a sorok nem világosak számomra:

"Igen az álmomban is álmodtam és elaludtam az álmomban

de az alvókámat bízd csak rám a tieiddel ébren van

feleselni látom őket egymással izgatottan

egymástól izgatottak a szemetekkel láthatóan

egyetértenek abban hogy ebben az el.... egy állapotban egymással jóba jobban ha belefeszülnek se nem lehetnek"

Mi a véleményetek erről a dalról?

2019. jan. 5. 18:45
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Tudom, hogy a suliban úgy kezdik, hogy meg kell ismerni a szerzőt és azután elemezgetik a műveit, de én arra szoktam gondolni, hogy aki úgy érzi megosztja másokkal a gondolatait, az mondani szeretne valamit, és szerintem fontosabb arra figyelni, hogy mit mond, mint arra, miért mondhatja. Ha valaki szeretne neked mondani valamit, akkor nem kezded el analizálni az illetőt. Szerintem olvasd el úgy ezt a szöveget mintha konkrétan neked szólna, mint egy üzenet a semmiből amit neked címeztek. Az lesz a kérdésed, hogy mit akarhatnak neked mondani ezzel, és nem az, hogy ebből depressziót és szorongást érzel ki. Ezek az érzések sokkal inkább belőled jönnek, vagy ez az amit felismersz belőle. A dalszövegek egy része pont azokat az érzéseket próbálja feltárni, amikre nincsenek szavaink, vagy olyan kifejezéseink aminek jelentésében egységesen megállapodhatnánk, mert annyira egyéni, egyedi hogy csak néhány közös ponton kapcsolódhatunk azokkal. Szerintem pl. ebben a dalban a cím mond el a legtöbbet a szövegről. Azt kérdezi miért kell ezt csinálnia, mi értelme az egésznek és neki mi a szerepe ebben. Ilyet szokott magától kérdezgetni mindenki, de ezzel a dallal mindenki meg is lett szólítva, hogy mások mit gondolnak miért.

Az "elvont" részek szerintem attól azok mert egy ismeretlen vagy megfoghatatlan erzést próbál a lehető legnagyobb pontosággal szavakkal körülírni. Olyasmi mint festőhengerrel egy színnel felismerhető önarcképet készíteni. A rész amire rákérdeztél szerintem az amikor önmagával beszél magáról, vagy valakivel beszél saját magában (és nem magában beszél) magáról.

Az álmos részről az Eredet c. film jut eszembe, ott vannak szintek, fel lehet ébredni és még mindig álmodsz mert abban az álmodban is elaludtál. Itt szerintem a szinteknek van jelentőségük, egyrészről hogy egyre nehezebb kijutni, megtartani a valóságot, felismerni mi igazi és mi nem, na meg hogy meddig jó ott neked és ha annyira jó miért ne maradnál, mit számít hogy csak álom ha számodra valóság és jobb mint ébren.

Tudtad hogy tényleg van olyan szó, hogy "alvóka"? :) Én már felnőtt voltam mikor valakitől hallottam, hogy neki jó az alvókája és azt hittem akkor találta ki ezt a szót, többen bizonygatták hogy létezik ilyen. Aki könnyen és jól alszik annak jó az alvókája, szóval ez egy amolyan szabályozó. Itt a dalban talán azt akarja mondani vele, hogy kontroll alatt tudja tartani mikor álmodik és mikor van ébren, de legalábbis az ő döntése mikor melyik állapot legyen.

A többi sornak köze lehet a végén feltett kérdésekhez, ahhoz hogy miért kell ezeket elmondania, ha nem is akar beszélni róla. Egy belső kényszer, amivel nem ért egyet. És egy ilyen érzés bárkiben többszörös ellentmondást eredményezne. El akarod mondani? Nem. Tudod hogy el kell mondanod? Igen. Tudod miért kell mondanod? Nem. Te döntesz róla hogy mondod vagy sem? Igen. Elmondod? Ezek ilyen feloldhatatlan logikai paradoxonok, ez okozhatja az állandó egymással való feleselést.

Amúgy nekem a legismerősebb gondolat az a rész, mikor azt írja "te jobban érted azt is amire ő tanított téged". Nekem pl. ez olyan ami egy kristálytiszta felismerés emlékének érzete, amire nem emlékszem honnan olyan ismerős. És néha az ember tele van ilyenekkel, nem lehet mit kezdeni velük. Akkora érzésekké növik ki magukat, hogy tényleg csak ordíthatnékod lesz tőlük. Nem attól, hogy jó vagy rossz, hanem hogy sok. Túl sok, és azt se tudod miből van túl sok.

Az viszont engem érdekelne, hogy pl. tőled megkérdeznék, te mit válaszolnál erre a kérdésre. Szerinted mi értelme van annak, hogy néhány ember összeszedi szavakba ezeket az érzéseket, kiáll és elmondja mindenkinek? Nem a szerző részéről, hogy kiadhatja ezt magából, hanem a többi embernek ez miért hasznos, mennyire, milyen jelentősége van számukra, hogy pont annak az embernek pont azokat a gondolatait hallgatják meg?

És hogy mi a véleményem erről a dalról? Hát... ez egy rapszöveg. Nem tudok róla elfogulatlan véleményt mondani.

2019. jan. 6. 23:33
 2/3 anonim ***** válasza:
uccsó sírok milyen autentikus felhasználónév párosul e kérdéshez:D
2019. jan. 7. 00:17
 3/3 anonim ***** válasza:
Jó, hát az első kérdés ami miatt regisztráltam hasonló volt, másik dal, szóval ott szándékos volt mert nem tudtam hogy később más kérdésekre is válaszolok majd, aztán most már néha úgy érzem nem hagyhatom ki ezeket a kérdéseket.
2019. jan. 7. 00:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!