Tényleg nem improvizálna Slash, csak a begyakorolt szólóit játssza?
"Ennek az ellentettje az igazán rossz szóló. Tudok rá példákat is mondani. Itt van például a sokak által istennek tartott Slash. Én egy mondatot olvastam el Slash életrajzi könyvéből, és nekem már akkor kicsúszott az egész a képből a rettenetesen sok külcsín miatt. A folyton egy méter hosszan égő cigaretta, a kalap, lánc, sál, bőr, gyakorlatilag egy merchandising bolt rajta van kompletten. Eközben pedig a könyvben megemlíti, hogy az első turnék alkalmával rájött arra, hogy ő nem improvizál, hanem megírja a saját szólóit és ugyanazt játssza. Természetesen a közönségnek tökéletesen működik, ha minden hang, minden mozdulat ugyanaz, de zenészfüllel és zenészi szemmel ez már nem működik. Nem működhet, mert akkor baj van. Mert akkor már nagyon nagy a baj, ha egy 60 állomásos Skorpió-koncerten én az első hangtól az utolsóig ugyanazt játszom. Az zenészi szemmel semmit sem ér."
Tisztelem Tibuszt, és nem is Slash-t akarom védeni, de
nekem így azért kicsit furcsa ez az állítás, főleg úgy, hogy régebben elismerően nyilatkozott róla. A külsőségekkel kapcsolatban érthető amit mond, de nekem valahogy nem az jön le, hogy Slash mindig az előre begyakorolt szólóit játssza. Persze az tény, hogy túlértékelt gitáros stb... és én nem is olvastam a könyvét, nem tudom pontosan mit írt, de nem azt látom/hallom egy koncerten, hogy mindig ugyanazt játssza hangról-hangra. Az, hogy megtartja egy szóló struktúráját szerintem még önmagában nem baj, sőt... jobb mintha szétkavarná az egészet. De ez végülis szubjektív.
Elképzelhető, hogy nem improvizál. De miért is kéne? Főleg neki. Ez olyan mint a színház, ahol egy megírt darabot többször előadnak minden városban.
szvsz tisztában van Slash a saját képességeivel, imprózhatna össze-vissza, meg játszhatná a zenészt, de mindenki jobban jár ha inkább nem csinálja. És nem azért mert slash tehetségtelen, vagy ilyesmi, többre is képes lenne nyilván, de neki valószínűleg elég ennyi. Azért a magas szintű zenélés nagy elkötelezettséget igényel, rengeteg időt.
Tibor, meg annyit mondott, hogy ő nem úgy csinálja, meg nem úgy csinálná mint Slash.
"Természetesen a közönségnek tökéletesen működik, ha minden hang, minden mozdulat ugyanaz, de zenészfüllel és zenészi szemmel ez már nem működik. Nem működhet, mert akkor baj van"
Meg ez is mekkora hülyeség már. Stadiontúrnékról beszélünk basszus... Ahol olyan hangos a zene, hogy kiszakad a füled, meg megy az ugrálás ezerrel. És aki erre megy az pont ezt szereti. Ha egyébként meg a színpadon akik játszanak kva jó zenét csinálnak, akkor ugye mindenki meghallgatja lemezen, meg elmerülnek a részletekben, koncertre meg elmennek ugrálni.
Nekem ez most így reggel kicsit felháborító...
1. Slash egy márka, egy név. Egy nagy név. Hogy milyen gitáros? Egy olyan gitáros, aki így vagy úgy, de híres lett. Lehet, hogy egy jazz standard-del nem boldogulna, meg oké, hogy a Tátrai mindig mást játszik.
Na és? Már bocs, de nekem ez mindig vicces, amikor egy világhírű embert kritizál valaki. Mert lehet, hogy a Tátrai tehetségesebb, de akkor mi van? Attól még Slash-t ismerik többen, ezt el kell fogadni. És ezt azzal együtt kell elfogadni, hogy ő megírt szólókat játszik. Mert amúgy a profizmusban tényleg nem lehet kockáztatni: ott mindennek pont úgy kell lennie, ahogy. Ott nem fér bele egy "bocs, ma nem volt az a fíling...", mert nem engedhetik meg. Ha valakinek ez nem zenei, meg nem elég művészi...
2. A külsőségek. Mondja ezt a Tátrai úgy, hogy nyilván tisztában van vele, mit jelent az image szó. Most az, hogy valaki egyszerűen öltözik, vagy sem, szerintem mindegy. El kell fogadni, hogy ez is a show-biznisz része. Hogy Slash túl csicsás? Hát, ez van, így ismertük meg, erről ismerjük fel.
Végezetül annyit fűznék hozzá, hogy egy ilyen nagy ember, akit ennyien tisztelnek, esetleg lehetne annyira intelligens, hogy ne fikázzon sikeres embereket. Nem szép dolog.
Nem teljesen értem Tátrai kijelentését..
Akkor ez mégis mi, ha nem improvizáció?
Nem tűnik fel, hogy süt az irigység soraiból?
Ad1. Én gitározom. Aki olyan szinten tud, mint Slash, annak nem nagy cucc összeimprózni egy-két szólót. (igazából minden zenész tud imprózni, csak nem mindegy, hogy milyen szinten van a tudás).
Ad2. Nem értem, miért gond, hogy Slashnek van egy saját imidzse. Nekem ettől nem visszataszító.
De a leginkább az a mondat árulja el Tátrait, hogy "én egy mondatot olvastam Slash könyvéből". Ez a tipikus előítéletes, irigy hozzáállás. Én olvastam azt a könyvet. Rohadt jó. És nincs az az életrajzi mű (de amúgy semmilyen könyv), amit egy mondat alapján meg lehetne ítélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!