Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Gitáron hogyan hangoljam 1...

Gitáron hogyan hangoljam 1 hanggal lejjebb?

Figyelt kérdés
akusztikus

2018. okt. 19. 17:01
1 2
 11/18 Waff ***** válasza:

Kérdező, felesleges megsértődnöd, nincs miért.

Olyan ez mintha valaki azt mondaná, hogy verseket akarok írni, de nem ismerem a betűket. Hasonló válaszokat kapna, mint most te, pl hogy első lépésnek tanulja meg az ABC betűit...

2018. okt. 23. 12:18
 12/18 anonim ***** válasza:
A keresztlányomúgy úgy tanult egy ideig gitározni, hogy nem tudta behangolni a hangszert. Azután abba is hagyta. Azt mondta, a többiekét is a tanár hangolja. Alig hittem el.
2019. febr. 3. 10:30
 13/18 Mojjo ***** válasza:
@12: Hát igen... azt az 5 percet érdes rászánni, amíg az ember megtanul gitárt hangolni.
2019. febr. 7. 14:05
 14/18 Mojjo ***** válasza:
Akarom mondani, érdemes :D
2019. febr. 7. 14:05
 15/18 anonim ***** válasza:
#13 Én úgy tapasztaltam, hogy nem volt hallása, így nem érzékelte a hangok közti távolságokat.
2019. febr. 7. 19:12
 16/18 Mojjo ***** válasza:

@15: Ez szinte lényegtelen a gitár hangolásánál.

Nem tudom, mikori a történet, egy ideje mobilra tölthető hangoló appal is lehet hangolni, de ha okostelefon-korszak előtti akkor is igencsak régóta léteznek és beszerezhetőek hangológépek. Nem kell semmilyen hallás. Ha meg sok évtizedes távlatba nyúlik, akkor sem kell a hangközöket érzékelni, a hangközök hiányát kell érzékelni. Annyit meg szerintem még a legrosszabb hallású ember is érzékel, hogy két hang frekvenciája mikor egyenlő. Ráadásul ahogy közelít két hang frekvenciája az egyenlőhöz fellép az ún. lebegés jelensége, amikor a hangerőt hullámozni halljuk. Ez akkor szűnik meg, ha tényleg pöccre egyenlőre áll a két hang. Ehhez sem kell hallás.

Szóval kb azt az 5 percet kellett volna rádzánnia a tanárnak, amíg elmondja a tanulóknak, hogy hangoljanak. Onnan a legbotfülőbbnek is ment volna.

2019. febr. 7. 23:07
 17/18 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy a hangoláshoz nem kell hallás, mert van hangológép, de a játékhoz szerintem kell.

Amikor zeneiskolába kezdtem járni, a tanár megkért, hogy énekeljek valami népdalt, amit ismerek. Két-három sor után mondta, hogy rendben, abból fel tudta mérni, hogy van "fil"hallásom.

Ellenben, amikor általános iskolában az énekkart válogatták, és az énektanár zongorán hangokat ütött le amit dúdolva meg kellett ismételni, ott izgultam, pontatlan voltam és nem is vettek be (amit nem is bántam).

Én gitároztam is, rövidebb ideig csapatban is zenéltem, be tudok hangolni minden technikai kütyü nélkül is egy gitárt, de ha valaki csak mobiltelefonos applikációval tudja ezt (a keresztlányom elméletileg használhatott volna ilyet), ott egyéb gondok is lehetnek, az idézett esetben pl. a ritmusérzék teljes hiánya.

2019. febr. 8. 10:09
 18/18 anonim ***** válasza:

Még annyit, hogy amikor én kezdtem gitározni, csak egy hangvillára vagy egy hangsípra lehetett támaszkodni, esetleg a vezetékes telefon vonalhangjára, ami a "normal A" hangnak felelt meg.

A hangológépeket szerintem azért találták ki, hogy a zenészek technikai személyzete a fellépés előtt azzal gyorsan és pontosan be tudja lőni a gitárokat. Egyszer én is közelébe jutottam egy Korg hangolónak és a basszusgitáromat hajszálpontosan behangoltam vele fél perc alatt. Anélkül is ment volna, de hosszabb ideig tartott volna.

2019. febr. 8. 10:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!